Introvert leiderschap gaat over anders kijken. Anders kijken naar leiderschap, maar ook naar introversie en diversiteit. In een wereld waar extraversie de norm lijkt, worstelen namelijk veel introverten met hun identiteit. Ze hebben het gevoel dat ze niet voldoen, dat er iets ontbreekt. Dat geldt zeker voor de introverten die graag leiding zouden geven of dat inmiddels al doen.
Ik kan daar zelf over meepraten. Als introvert die jarenlang rondliep in de media-industrie had ook ik het gevoel dat ik niet goed genoeg was. Dat ik bepaald gedrag aan moest leren om verder te komen. Totdat ik me verdiepte in mijn persoonlijkheid en wat daar het beste bij past. Ik ontdekte dat introversie ook juist een kracht kan zijn, die je pas echt kunt gaan inzetten als je hem zelf ook zo gaat zien.
In mijn boek Introvert Leiderschap laat ik niet alleen zien wat introversie nu precies is en hoe introvert leiderschap eruit ziet, maar geef ik ook tips aan zowel introverten als extraverten over hoe ze het meeste uit zichzelf kunnen halen en hoe ze het beste kunnen samenwerken. Ik borduur daarbij voort op mijn eigen onderzoek onder introverte leiders wereldwijd. Twaalf introverte leiders uit Nederland en België delen daarnaast hun verhaal, met zowel de hoogte- als de dieptepunten.
Anders kijken
Omdat anders kijken naar introversie ook betekent dat je breder moet kijken dan Nederland en België alleen, belicht Introvert Leiderschap ook de invloed van cultuurverschillen. Zo is het in Afrikaanse en Aziatische landen bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker om een introverte leidinggevende te zijn. Simpelweg omdat in die culturen introversie net wat meer geaccepteerd wordt. Daarnaast zijn er ook op bedrijfsniveau grote verschillen. In sectoren als het onderwijs en de zorg is het een stuk eenvoudiger voor de introverte leider dan in bijvoorbeeld sales of consultancy.
Anders kijken naar diversiteit houdt in dat je naast geslacht en afkomst ook een niveau dieper gaat, namelijk naar de persoonlijkheid. Ieder mens heeft een unieke combinatie aan persoonlijkheidseigenschappen, die vraagt om bepaalde voorwaarden op de werkplek. Zo is het voor introverte leiders van belang dat ze voldoende ruimte krijgen om zich goed voor te bereiden en om daarnaast weer op te laden. Introversie zou dus, net als de andere persoonlijkheidsaspecten, onderdeel moeten worden van de discussie over diversiteit en inclusiviteit. Alleen op die manier krijg je het beste uit al je medewerkers, waaronder de introverte.
Dit boek gaat niet over beter of slechter, maar over allebei. Een introverte leider is niet beter of slechter dan een extraverte, maar simpelweg anders. Juist door de twee te laten samenwerken, krijg je de mooiste resultaten. Op die manier kan ieder putten uit zijn eigen unieke kracht en volledig tot zijn recht komen. Daar wordt uiteindelijk niet alleen het bedrijf, maar ook de introvert of de extravert zelf beter van.
Karolien Koolhof (coach en auteur) is oprichter van Quiet Quality, een coachingsbureau voor introverte professionals op het vlak van loopbaanbegeleiding. Voor haar MBA deed zij uitgebreid onderzoek naar introvert leiderschap. Dit gaf haar de input voor het schrijven van Introvert Leiderschap.
Preview
Introvert leiderschap - De stille kracht van de introverte leider
Brutale mensen hebben de halve wereld. Ook als het gaat om leidinggevende posities. Maar wat als je wat minder uitgesproken bent? Hoe pak je dat aan en hoe zorg je dat dat een succes wordt? In Introvert leiderschap laat Karolien Koolhof zien dat introversie en leiderschap prima samengaan en dat er zelfs een unieke kracht achter schuilgaat. Een preview.