Wat wil ik nu echt beoogt als routekaart te dienen voor hoogopgeleiden die meer plezier en meer zin in hun werk willen krijgen. Het boek helpt lezers om inzicht te krijgen in zichzelf en het verlangen naar verandering, hoe hun ideale loopbaan eruit zou zien en hoe je concrete stappen zijn om dat ideale zingevende werk te krijgen.
Zelf zie ik Wat wil ik nou echt? vooral als iets voor jonge professionals van in de 20 en de 30, die zoekende zijn in hun loopbaan en er zeker iets aan kunnen hebben.
Het boek belooft je als lezer te helpen in de zoektocht naar waarde in je loopbaan:
- de waarde die je kan bieden aan een werkgever, of opdrachtgever;
- de waarde als maatschappelijke bijdrage die je met je werk kan leveren;
- de waarden die je in je werk wilt ervaren;
- de waarde die je uit je werk haalt in de vorm van werkplezier en
- de waarde van je werk in balans met de andere dingen die je in je leven belangrijk vindt.
Het boek belooft je als lezer inzichten en vaardigheden die je helpen om de regie in je loopbaan te kunnen pakken.
Het boek begint met verschillende begrippen. Zelf ben ik al langere tijd bekend met deze begrippen en heb er ook het nodige over gelezen, onderzocht en geschreven. Voor mij als nerd leuk, maar in hoeverre het onderscheid tussen flow en bevlogenheid voor veel lezers relevant is vraag ik me af. Tenzij ze een studie op het gebied van hrm, loopbaanbegeleiding of arbeidspsychologie doen. Wat mij betreft vertraagt zulke theorie en begripsbepaling onnodig het tempo van het boek.
Over de indeling van het boek heb ik in de inleiding van deze recensie al meer verteld. Die is heel logisch. Je weet dat je iets anders wilt, je vogelt uit wat er anders zou kunnen, wat voor jou belangrijk is en wat bij je past en vervolgens ga je aan de slag om dat voor elkaar te krijgen. Dat is logisch en volgt in die zin het (logische) patroon van de meeste loopbaanboeken en - coachingstrajecten.
Wat leuk is aan dit boek is dat in elk hoofdstuk met rode letters een aantal vragen staan die je als lezer voor jezelf zou moeten beantwoorden in je zoektocht naar waardevol werk. Dat kan zowel werken als werknemer en als zelfstandige zijn. Ik kan me voorstellen dat het als je serieus aan de slag gaat met dit boek je voor jezelf een mooi opschrijfboekje koopt en serieus al deze vragen voor jezelf beantwoordt om tot meer en/of nieuwe inzichten te komen. Datzelfde boekje zou je dan ook kunnen gebruiken om levensverhalen te schrijven die kunnen bijdragen aan je inzicht in wat je belangrijk vindt, hoe je met dingen omgaat en hoe je in het verleden met positieve en negatieve dingen bent omgegaan. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen warmloopt voor zo'n narratief ingestoken zoektocht, maar ik kan me ook voorstellen dat die benadering mensen wel inzichten kan bieden waar ze wellicht anders aan voorbij zouden gaan.
Verder vind je in het boek, op rode pagina's allerlei handreikingen, schema's en ervaringsverhalen van mensen die nuttig zijn voor je eigen loopbaanonderzoek. Iets wat ik jammer vind is dat er weliswaar regelmatig bronnen worden genoemd, maar dat de kwaliteit van die bronnen niet altijd even hoog is. Denk aan het bekende boek Bullshitbanen van David Graeber. Dat heeft terecht veel kritiek gekregen vanwege de bronnen die werden aangehaald. Dat geldt ook hier.
Soms worden ook te kort door de bocht gegevens aan elkaar verbonden, waarbij een causaal verband gesuggereerd lijkt te worden, waar er in het beste geval sprake is van een correlatie, of misschien zelfs dat niet. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een stukje over de prevalentie van klinische depressies in Nederland, waarbij direct daarna wordt aangegeven dat stress de belangrijkste veroorzaker van psychische problemen is. Al dan niet bedoeld lijkt dit over te komen als een directe link en een causaal verband, waarvan maar zeer de vraag is wat de richting van dat causale verband is en in hoeverre er sprake is van andere variabelen die hierbij mogelijk de doorslag geven.
Verder is in het boek ruimte voor zingeving als belangrijk thema, hoe je actief op zoek kunt gaan naar nieuw werk, zonder je alleen te richten op gepubliceerde vacatures, bijvoorbeeld door te netwerken of aan je huidige of potentiële werkgever zelf een voorstel te doen. Ook is er aandacht voor hoe je je competenties in kaart kan brengen en hoe je hiervoor bewijs kan aanleveren, hoe je aan je zelfvertrouwen en andere zaken kunt werken, enzovoort.
Wat vind ik dus van dit boek? Het is soms onnodig theoretisch, soms te ongenuanceerd en de bronnen die gehanteerd zijn, zijn niet altijd van een kwaliteit die mij persoonlijk aanspreekt. Dat gezegd hebbende, denk ik wel dat de concrete vragen, tips en aanwijzingen zeker jonge professionals goede handvatten en inzichten kunnen geven om op zichzelf en de eigen kwaliteiten te kunnen reflecteren en om concrete stappen te zetten in de richting van een werkomgeving die op meerdere manieren van waarde is voor de lezer en de mensen voor wie hij of zij werkt.
Over Sippy van Akker
Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, platform voor bewust en zinvol leven en werken.