Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Lenig leiderschap

Lenigheid in leiderschap is in het huidige tijdsgewricht geen overbodige luxe. De markt ontwikkelt zich razendsnel en het anticiperen van een organisatie hierop vraagt steeds meer inspanning van menig leider. Eeke Scheweer schreef daar een boek over getiteld 'Lenig leiderschap'.

Bas Braad | 29 september 2004 | 2-3 minuten leestijd

 Bij het lezen van boek vallen direct drie dingen op. Eén: de auteur heeft veel passie voor het onderwerp, het spettert er vanaf, twee: het boek is gelardeerd met veel eenvoudige maar veelzeggende voorbeelden die zijn beschrijving van Lenig leiderschap goed ondersteunen en drie: het boek verwijst selectief, maar goed gevonden naar andere literatuur met een uitnodiging verdere verdieping te zoeken in het onderwerp.

Scheweer beschrijft in de eerste vier hoofdstukken de belangrijkste kenmerken van de medewerker en wat zoals de schrijver zegt leidt tot "de kenmerken van mooi werk". Simpelweg werk, dat mensen met plezier en enthousiasme doen.

Daartoe onderscheidt Scheweer vier kenmerken: competentie, zin, inspiratie en zelfsturing. In het hoofdstuk competentie wordt een aardig aantal vragen gesteld aan de reflecterende medewerker. Vragen die zich richten op zelfreflectie. Deze vragen vormen belangrijke grondstoffen voor lenig leiderschap samen met zin, inspiratie en zelfsturing.

Niet alleen de medewerker staat centraal in het boek. In hoofdstuk 5 wordt de levende organisatie beschreven en met name dan de thema's in de levende organisatie. Immers lenig leiderschap kent natuurlijk twee kanten: het doel van de organisatie en dat van de individuele medewerker.

Hoofdstuk 6 verbindt de medewerker en de organisatie door in te gaan op macht en communicatie. In hoofdstuk 7 komt dan vervolgens coachend leiderschap aan de orde met aandacht voor de mate van taakvolwassenheid en uitgangspunten voor oplossingsgerichte coaching.

In hoofdstuk 8 wordt de mentale lenigheid beschreven die een leider nodig heeft en wat daar zoal aan bijdraagt. In datzelfde hoofdstuk worden zes logische niveaus besproken bij het oplossen van problemen. In het laatste hoofdstuk getiteld 'samenwerking' laat Scheweer de succesfactoren voor teams zien en hoe een lenig leider daarmee kan omspringen. Ook als er sprake is van conflict, een bijzondere vorm van samenwerking in de ogen van de auteur.

Het boek sluit af met een epiloog waar de auteur zeer persoonlijk nog eens lenigheid van leiderschap toelicht. Daarmee wordt zijn passie met het onderwerp wederom zichtbaar. Tot slot geeft de bijlage provocatief coachen nog stof tot denken als een methode bij medewerkers die je goed kent.

Het boek beschrijft in compacte vorm wat er bij lenig leiderschap allemaal komt kijken. Rijk geïllustreerd met voorbeelden. Scheweer verklaart en verbindt op logische wijze een aantal leiderschapsbehoeften waarbij je je realiseert dat, hoewel ze bekend zijn, toch heel duidelijk en simpel worden uitgelegd.

In dit boek worden de onderwerpen besproken waarmee vooral elke beginnend leidinggevende te maken krijgt of die interessant zijn voor de medewerker die interesse heeft in de materie. Onderwerpen die vaak niet zo makkelijk toegankelijk zijn tenzij je er een groot aantal boeken over gelezen hebt. Dat kan na het lezen van dit boek alsnog, maar dan veel gerichter. Wie zich dus verdergaand wil verdiepen komt in dit boek wel tekort, maar de verwijzingen naar andere auteurs zijn een uitstekend hulpmiddel voor een verdere verdieping.

Over Bas Braad
S.A. Braad is directeur eigenaar van SABAS BV, een gespecialiseerd verandermanagementbureau. Daarnaast internal examinator aan de Business School Nederland (BSN) en werkt aan zijn promotieonderzoek in het DBA programma aldaar. Thans is hij werkzaam als directeur Programma Management Bureau bij APG een van de grootste pensioenbedrijven van Europa.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden