Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beweging in je brein

'Wie fysiek beweegt, gaat mentaal bewegen.' Met dit uitgangspunt maken Monique Hampsink en Nanette Hagedoorn, de auteurs van het boek 'Beweging in je brein', duidelijk dat ze interactieve werkvormen nastreven ter ondersteuning van trainingen, cursussen of workshops. Het zeer fraai vormgegeven boek nodigt trainers en cursusleiders uit om routinematige patronen te doorbreken en deze in te wisselen voor sprankelende, frisse en gemakkelijk toe te passen ideeën.

Peter de Roode | 17 mei 2007 | 2-3 minuten leestijd

Vaak maken docenten, opleiders en trainers zich meer zorgen over het 'Wat' van hun boodschap dan over het 'Hoe'. De vorm ' hobbelt' er zogezegd wat achteraan. Toch weten we dat een ongelukkig gekozen werkvorm het verschil kan maken tussen een mislukte en een geslaagde training. De auteurs die zelf uit de sportwereld afkomstig zijn, hebben zich dit terdege gerealiseerd en hebben een boek geschreven dat hopelijk vaker door trainers gebruikt zal worden. 'Beweging in je brein' is dan ook een ideeënboek dat niet zozeer bedoeld is om in een keer uit te lezen, maar inspiratie kan bieden op verschillende tijdstippen, bijvoorbeeld voor een bepaalde cursus of training. Het boek kent zes verschillende hoofdstukken die ieder apart of in willekeurige volgorde gelezen kunnen worden.

Elk hoofdstuk telt vervolgens tien interactieve activiteiten. Hoofdstuk 1 gaat over 'Kennismaken en introduceren'. De essentie van dit hoofdstuk is de variatie die aangebracht kan worden op het bekende voorstelrondje tijdens een training. Het tweede hoofdstuk stelt de ijsbrekers centraal. Iedereen weet dat de lunchdip het beste opgevangen kan worden met een activerende werkvorm, maar desondanks wordt dit inzicht nog maar mondjesmaat toegepast. Misschien door een gebrek aan ideeën? Hamsink en Hagedoorn komen met enkele verrassende aanbevelingen. Het derde hoofdstuk gaat over 'Verkennen en brainstormen'. Dit hoofdstuk gaat specifiek in op de diverse manieren van brainstormen, zoals: mindmapping of de zes denkpetten van de Bono. In het vierde hoofdstuk komen de auteurs met 'Bouwen en boetseren'. Daaronder worden werkvormen verstaan die ondersteunend kunnen zijn bij het verder uitbouwen en fijnslijpen van ideeën. Het vijfde hoofdstuk stelt het begrip 'Uitwisselen' centraal. Hierbij gaat het om werkvormen en activiteiten die bedoeld zijn om goede ideeën verder met elkaar te kunnen delen. Het zesde en laatste hoofdstuk gaat - heel toepasselijk - over 'Afronden & evalueren'. De auteurs illustreren bijzonder treffend dat er goede en leuke alternatieven zijn voor het bekende en obligate evaluatieformulier dat elke cursus vaak als een nachtkaars uit laat gaan. Wat het boek 'Beweging in je brein' zo aantrekkelijk maakt, is de structuur. Elke activiteit wordt op dezelfde wijze beschreven en neemt evenveel ruimte in beslag zodat de lezer niet het gevoel krijgt dat de een beter of minder is. Tot slot nog iets over de lay-out van het boek. Daar is veel tijd aan besteed en het resultaat mag er dan ook wezen: een boek zonder lange lappen tekst, fraai vormgegeven en dat uitnodigt tot doen. Een echte aanrader dus.

Over Peter de Roode

Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Monique Hampsink, Nanette Hagedoorn
Beweging in je brein

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden