Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Een praatje maken

Volgens verschillende onderzoeken voelt één op de drie Nederlanders zich wel eens eenzaam. Dat is een opmerkelijk hoog aantal. Hoewel sociale netwerken op internet ons in staat stellen om met mensen uit de hele wereld contact te leggen, zijn we dus vaak ontevreden over de kwaliteit van onze relaties. Wie zich aan die eenzaamheid wil ontworstelen, heeft er veel aan om een 'praatje' te kunnen maken. Op die manier kun je op een eenvoudige manier met mensen in contact komen.

Robert Haringsma | 2 augustus 2010

Nederlanders zijn van nature niet sterk in het maken van een praatje. Wanneer bent u bijvoorbeeld voor het laatst door een vreemde aangesproken? En wanneer heeft u voor het laatst een praatje gemaakt met een vreemde? Hoewel we het allemaal prettig vinden om onverwacht met iemand in gesprek te raken, komt dit helaas bijna nooit voor. Marjolijn van Burik lijkt met haar boek ´Een praatje maken´ dan ook in een duidelijke behoefte te voorzien. In het boek wordt gewerkt met het zogenaamde ´praatjemakenmodel´. Dit geeft aan hoe een conversatie over het algemeen verloopt: eerst maak je contact, dan houd je een gesprek en vervolgens neem je weer afscheid. Vervolgens geeft Van Burik bij alle stappen in het model tips en trucs. Deze aanpak is overzichtelijk en eenvoudig en geeft de lezer een goed idee van waar het bij dit soort gesprekken om draait. Die simpelheid is meteen de grootste makke van het boek. De inleiding niet meegerekend, telt het ongeveer zeventig pagina's. Hierin besteedt de auteur, naast het model, veel aandacht aan vrij basale aspecten van communicatie. Zo bespreekt ze wat een gepaste afstand is bij een interactie en legt ze het verschil uit tussen open en gesloten vragen. Dieperliggende problemen worden niet behandeld. Zo blijft bijvoorbeeld onbesproken waarom we überhaupt angst hebben om anderen aan te spreken en wat we daar aan kunnen doen. Het boekje is daarom alleen geschikt voor mensen die nog geen enkele kennis over sociale interactie hebben. Uit de literatuurlijst blijkt dat het boek vooral geschreven is op basis van ervaring. De behandelde boeken zijn alleen van het populaire soort en dat blijkt ook uit het feit dat Van Burik bekende 'zelfhulpmythen' klakkeloos overneemt. Zo wordt maar weer eens beweerd dat communicatie voor 93 procent uit lichaamstaal en intonatie bestaat en maar voor 7 procent uit de inhoud van de woorden. Het onderzoek waar dat op gebaseerd is, noemt de schrijfster niet en dat komt doordat het niet bestaat. Iedereen die zelf logisch nadenkt, begrijpt bovendien dat de inhoud van onze woorden een veel grotere invloed op de communicatie heeft. 'Een praatje maken' is een leuke inleiding voor mensen die wat meer willen weten over deze vaardigheid. Omdat het één van de weinige boeken in zijn soort is over deze materie, is het werkje de moeite waard. Inhoudelijk kent het werk echter weinig diepgang. Alleen voor de echte beginners dus.

Over Robert Haringsma
Robert Haringsma MSc is psycholoog en oprichter van het Instituut voor Positieve Psychologie. Hij doet onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar zelfvertrouwen vanuit een positief psychologische invalshoek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden