Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mirror Me

'Mirror Me' van Florian Bekkers en Ferdinand Harmsen afficheert zich als een verrassend relatiespel voor vrienden, familie en collega's. Eerlijk gezegd kon ik me dat niet voorstellen toen ik de doos opende. Grappig dat dit juist een van de dingen is dat je via dit spel leert: om je niet zomaar door je vooroordelen te laten leiden, omdat mensen en dingen vaak heel anders zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Ik heb vervolgens het spel een eerlijke kans gegeven en samen met mijn man en schoonouders getest. Ik moet zeggen dat we zelden zo veel gelachen hebben om elkaars meningen. Ook al heb ik het spel nog niet met collega's gespeeld, ik denk dat het best leuk en leerzaam is om het een keer na werktijd te spelen of als onderdeel van een personeelsfeestje.

Maria Genova | 9 december 2009

Eén van de pikantste vragen van het spel 'Mirror Me' is wie van ons het goedkoopste ondergoed draagt. Als ik het met familie speel, is de stemming gelukkig anoniem, bovendien zien de mensen ook achteraf niet op wie je gestemd hebt. De mannen blijken niet eens te weten of hun ondergoed goedkoop is, omdat hun vrouwen het meestal kopen. Met dit spel bewijzen Florian Bekkers en Ferdinand Harmsen dat mensen van meningen en vooroordelen aan elkaar hangen. Bij ja/nee-vragen kun je overigens de antwoorden van de anderen wel zien. Het gaat bijvoorbeeld om vragen zoals: 'Is je huis schoon?' en 'Ben je een huismus?' Het grappigste is als je eigen partner het mis heeft en nog grappiger is als hij als enige het verkeerde antwoord geeft, terwijl alle anderen je wel goed ingeschat hebben. Ook bij de serieuzere vragen hadden we veel lol. Bij de vraag wie de creatiefste is van ons allemaal, had vrijwel iedereen zichzelf hoger ingeschat dan de rest. Zelfs mijn schoonvader gaf zichzelf het hoogste aantal punten, terwijl hij twee linkerhanden heeft. Blijkbaar dacht de rest er net zo over, want op dit onderdeel kreeg hij van niemand punten en mocht hij zijn pion niet richting de finish verplaatsen. Niet alleen de vragen van 'Mirror Me', maar ook het wedstrijdelement maakt het spel leuk. Bij ons liep het tot het einde vrijwel gelijk op, wat het nog spannender maakte. Sterker nog: mijn man en ik hadden de laatste vraag allebei goed en gingen tegelijkertijd over de finish. Maar ook als je niet wint, heb je bij dit spel niet het gevoel dat je verslagen wordt. Je bent immers blij dat andere mensen je op verschillende gebieden waarderen, soms zelfs waar je het niet verwacht. Het spel zet je wel achteraf aan het nadenken, want je leert best veel over hoe anderen naar je kijken. Een waarschuwing is hier op zijn plaats: je moet het niet te serieus nemen, anders blijft het aan je knagen waarom bijvoorbeeld niemand jou als de gezelligste prater heeft gekozen. Het risico dat iemand van de spelers zich beledigd voelt, is niet heel erg groot, maar wel aanwezig. Het is bijvoorbeeld niet zo leuk om te horen dat anderen je de minst tactvolle persoon vinden, tenzij je ervan overtuigd bent dat eerlijkheid belangrijker is dan tact. Conclusie: dit spel is echt leuk en je steekt er ook wat van op. 'Mirror Me' is een sympathieke en luchtige manier om te achterhalen hoe anderen jou zien en om je vooroordelen te testen. In dit geval speelde ik het met mensen die ik redelijk goed ken. Het lijkt me veel moeilijker om collega's op een juiste manier in te schatten, maar des te groter de uitdaging. Misschien dat de antwoorden dan nog grappiger en onvoorspelbaar zijn.

Over Maria Genova
Maria Genova is publicist en schrijft onder meer voor het tijdschrift Slow Management en Reed Business. Ze studeerde eerst marketing, gevolgd door een HBO-opleiding journalistiek. Genova (geboren en opgegroeid in Bulgarije) heeft inmiddels zo'n duizend artikelen over het Nederlandse bedrijfsleven geschreven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Florian Bekkers, Ferdinand Harmsen
Mirror Me

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden