Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blijf dicht bij jezelf - Houvast bij de zoektocht naar jezelf

Ik was laatst bij een try-out van cabaretier Patrick Nederkoorn en die sprak de magische woorden: ‘Als iedereen aan zichzelf denkt wordt niemand vergeten’. Ze schoten mij te binnen toen ik ‘Blijf dicht bij jezelf’ van Bert den Boer las.

Christel Deckers | 1 juni 2022 | 1-2 minuten leestijd

‘Dicht bij jezelf blijven’ is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om het te kunnen moet je immers voor jezelf een helder beeld hebben van waar je voor staat. Bovendien moet je helder hebben hoe belangrijk je het vindt om daar - ook in tijden van tegenspoed, stress en andere omstandigheden - voor te blijven staan.

Zelfness

Hoe doe je dat dan? Bert den Boer komt in Blijf dicht bij jezelf met wat hij noemt Zelfness als sleutelwoord. De opdracht: ‘ga op zoek naar wie je bent.’ In zeven hoofdstukken neemt hij ons in zijn boek mee op die zoektocht. Hij schuwt daarbij zelfreflectie niet. Elk hoofdstuk sluit hij af met een mijmermoment, een column en een of meerdere oefeningen. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de vraag welke idolen jij hebt in je leven en welke rol die spelen. Het boek is gelardeerd met leuke tekeningen en illustraties, wat het geheel wat luchtiger maakt.

Bhutanees spreekwoord

Hij sluit af zijn boek af met de woorden: ‘om een gelukkig mens te zijn, moet je elke dag vijf keer aan de dood denken.’ Ze zijn ontleend aan een oud Bhutanees spreekwoord. Het boek, en die woorden, zetten me aan het denken. Blijf dicht bij jezelf biedt mooie aanleidingen en vragen om de komende tijd eens goed over na te denken. En met het boek in de hand heb ik in ieder geval een goede houvast om de zoektocht naar mezelf te beginnen.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden