In Amerika zijn integrators al ingeburgerd, in Nederland zijn ze nog schaars. Piternella is met haar in het Brabantse Uden gevestigde bedrijf tot nu toe de enige die ze hier opleidt en bemiddelt. Maar wat doet een integrator eigenlijk precies? Hij/zij helpt een ondernemer van een klein tot middelgroot bedrijf (van 10 tot maximaal 250 werknemers) om de groei van het bedrijf aan te kunnen en in goede banen te leiden. Daardoor kun je ‘groeifrustraties’ - ze noemt er een aantal in Nooit meer managen - voorkomen.
Specialist strategische bedrijfsvoering
Je kunt een integrator zien als specialist in strategische bedrijfsvoering, met oog voor zowel de korte termijn als de strategische langetermijndoelen, en als de rechterarm van de directeur-grootaandeelhouder. Rechterarm, niet - hand, want een integrator is veel meer dan een PA, VA of operationeel manager: hij/zij kun je zien als het gezicht naar binnen, de aanvoerder, de dirigent, als strategische sparringpartner en als bewaker van de kernwaarden. In essentie is de integrator ‘de lijm die alles bij elkaar houdt’. Als de onderlinge klik goed is (Piternella geeft in haar boek haarscherp aan wat daarvoor nodig is) word je als integrator en directeur een ijzersterk team, samen met de leiders van de vaste bedrijfsonderdelen (operationeel, marketing/sales en financiën, plus evt. ICT en HR).
Topsport
Het gaat daarbij primair om de ‘wie’ (in de zin van iemand die je echt verder kan helpen), niet om het ‘hoe’ (problemen oplossen). Denk maar aan Disney, waar Roy achter de schermen zijn broer Walt met van alles hielp. Of aan Scott Pippen die ervoor zorgde dat Michael Jordan de succesvolste basketballer aller tijden kon worden. Het is een vorm van topsport: niet voor niets kiest Piternella in haar boek als voorbeeld voor een bedrijf in sportkleding en voedingssupplementen.
Is zo’n integrator niet veel te duur? Dat blijkt mee te vallen, want zo’n rol kan ook prima op freelance basis ingevuld worden, bijvoorbeeld voor 16 uur per week. Ook de afweging of het op locatie en/of op afstand kan kent meerdere uitkomsten. De praktijk wijst trouwens uit dat een integrator juist geld helpt besparen; een COO werkt vaak meer uren, is meestal in vaste dienst en is daarom al snel veel duurder.
Helicopterperspectief
In deel twee van haar boek laat ze mooi zien hoe de samenwerking met een integrator er in de praktijk uitziet: eerst per maand vanaf de start van de samenwerking en later per kwartaal. In betrekkelijk korte tijd kan er forse vooruitgang geboekt worden. Ook het consequent werken met een managementbesturingssysteem kan daar veel aan bijdragen, omdat je zo een helicopterperspectief krijgt met overzicht over de hele bedrijfsvoering. Cruciaal is wel dat de ‘baas’ moet durven loslaten – het begint én staat of valt dus met vertrouwen, zoals zo veel en zo vaak.
Piternella heeft eerder in een interview in Managementboek Magazine aangegeven dat ze het begrip integrator net zo gewoon wil maken als het woord fiets. Zover zijn we nog niet, maar haar prettig leesbare en uiterst praktische boek Nooit meer managen kan aan bredere bekendheid zeker bijdragen. Er horen nog extra’s bij zoals checklists en een overzicht van beschikbare tools, plus een podcast. En je vraagt je af: zouden niet ook anderen dan directeuren-grootaandeelhouders geholpen kunnen zijn met een integrator als ‘rechterarm’?
Over Rogier van der Wal
Rogier van der Wal is classicus, filosoof en bestuurskundige. Sinds 1 september 2022 is hij lector Ethisch werken bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Hij is daarnaast fellow bij de Thorbeckeleerstoel aan de Universiteit Leiden.