Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Z11 - ‘Ademt positiviteit en variatie’

Wat een bijzonder kleurrijk uitgevoerd boek is ‘Z11’ van Nicole Loeffen! Mijn eerste indruk is die van vrolijkheid: alle bladzijden uitgevoerd in regenboogkleuren, van blauw naar paars, naar roze …. etc. Ingebonden, mooi omslag, 2 leeslinten. Daar is aandacht aan besteed! En ook de inhoud ademt positiviteit en variatie: als een motivational speaker in boekvorm. Boek? Nee, een MeGaZin!

Elly Stroo Cloeck | 20 maart 2024 | 4-5 minuten leestijd

Het MeGaZin is opgezet als een magazine, met veel korte stukjes, veel verschillende onderwerpen, en een variatie aan vormen: quotes, artikelen ter inspiratie, weetjes in bullets, foto’s, tekeningen, experimenten en opdrachten. In welke volgorde je het leest maakt niet heel veel uit, en je kunt er lekker in bladeren. Maar hoezo MeGaZin en niet magazine? Daar heeft Loeffen een bedoeling mee. Het zijn stukken uit haar persoonlijke ervaring (Me), Ga daarmee experimenteren en ontdek wat jouw leven Zin geeft.

Elf thema’s

Z11 (Zelf) heeft elf (geen toeval) thema’s, die in de inleiding in een lemniscaat, het teken voor oneindigheid, zijn weergegeven. Terecht, met jezelf ontwikkelen ben je immers nooit klaar. Het startpunt van het boek is ‘Verhelderen van je levensvisie’, maar als je wilt kun je ook gewoon bij een van de andere tien thema’s beginnen: ‘Dankbaarheid ervaren’, ‘Nieuwsgierig blijven’, ‘Ambitie ontdekken’, ‘Creativiteit inzetten’, ‘Vrijheid nemen’, ‘Lef tonen’, ‘Beweging creëren’, ‘Veerkrachtig zijn’, ‘Intuïtie vertrouwen’ en ‘Energie benutten’. Deze thema’s gaan je helpen een gelukkig en succesvol leven te leiden, zo belooft de ondertitel.

Geluk en succes

Het begint al goed met een weetje: Wat komt eerst? Geluk, of succes? Loeffen stelt dat gelukkige mensen een grotere kans hebben om succesvol te zijn, ze zijn veerkrachtiger, gemotiveerder om vol te houden, energieker, en werken effectiever samen. Maar succes draagt bij aan geluk, doordat je je doelen bereikt en dat je een gevoel van vervulling geeft, en omdat je gewaardeerd wordt en dat een trots gevoel geeft. Je kunt best succesvol zijn zonder gelukkig te zijn, maar geluk is wél een goed startpunt. Eerst geluk, dan succes dus.

Direct hierna komt het eerste experiment: maak een lijstje van wat jou gelukkig maakt, op basis van elf (natuurlijk) vragen. Daarna volgt een persoonlijk verhaal van Loeffen, waarin ze met ons deelt wat succes voor haar betekent. En dat wordt weer gevolgd door een opdracht om onze definitie van succes te formuleren aan de hand van elf (wat anders) tips.

Alles in elf

Na deze inleiding gaat het eerste thema, ‘Verhelderen levensvisie’, van start. Hierin komen de vormen ‘weetje’, ‘experiment’, ‘inspiratie’ en ‘praktisch’ terug, en natuurlijk het getal 11. Zoals de elf manieren om te kiezen en trouw te blijven aan jezelf in een ‘praktisch’ artikel. De overige tien thema’s volgen, de een wat uitgebreider dan de ander, met dezelfde structuur.

Loeffen is leiderschapscoach, en dat zie je terug in de afronding van het boek (met nóg meer elf). Zo geeft ze haar elf favoriete leermeesters en hun levenslessen, elf coachmethoden en elf goede doelen. Maar ook haar elf favoriete boeken, waaronder een paar van mijn eigen favorieten.

De weetjes zijn interessant, maar heel vaak erg bekend, die weet je (pun intended) dan al. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, al staat er niet bij wélk onderzoek dat dan is. Wil je weetjes die je niét weet nalezen, dan moet je echt gaan googelen. Jammer. Ik kon me wel goed vinden in de structuur: eerst de weetjes te presenteren, en dan een opdracht die erop is gebaseerd.

Persoonlijk

Loeffen verwerkt veel persoonlijke anekdotes in haar boek; dat werkte voor mij niet altijd even goed. Sommige stukken in ‘inspiratie’ en ‘praktisch’ vond ik té persoonlijk, ongemakkelijk zelfs, andere juist weer wat arrogant. Maar ze zijn zeker authentiek en vaak ook een goede onderbouwing van het thema. Want de enige waarvan je echt zeker weet waarom diegene doet wat hij/zij doet, dat ben je zelf. Hierin lijkt Loeffen wel op Brené Brown, die haar eigen ervaringen ook heel vaak als voorbeeld neemt, en óók soms op het ongemakkelijke af.

Dat het boek bijzonder mooi is uitgevoerd zei ik al, en toch heb ik hierop wat kritiek: veel verschillende fonts en allerlei groottes daarvan, wat het magazine-achtig maakt, maar waarvan de kleinste, in wit op geel papier, slecht leesbaar is. En die N die er uit ziet als een poortje: П, leidt te veel af. In combinatie met de kleuren, het MeGaZin, en alles in elf, is het nét even teveel persoonlijk gemaakt. De inhoud volstaat wat dat betreft al.

Het onderwerp van het boek, geluk en succes, is erg breed, en de bijbehorende elf thema’s ook. Dat leidt enerzijds dus tot wat oppervlakkigheid, anderzijds kun je precies uit het boek halen wat jij wilt. Ik was bijvoorbeeld erg gecharmeerd van het thema ‘Vrijheid nemen’, waarin o.a. ondernemerschap en ‘nee’ zeggen aan de orde komt. Die combi heb ik altijd best lastig gevonden. En ik zal de enige niet zijn….

Over Elly Stroo Cloeck

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden