Realiseren van echte vernieuwing, een uitdaging waar veel organisaties mee worstelen. De weg van droom naar daad blijkt vaak lastig. Waarom blijft het bijna altijd stokken bij het optimaliseren van bestaande processen, producten of diensten? En belangrijker nog: hoe doorbreken we dit?
Tijdens de collegereeks Veranderkunde leer je de meerwaarde van veranderen, vernieuwen en verbeteren gelijktijdig in te zetten. De beste hoogleraren en experts op het gebied van veranderkunde delen hun strategieën en laten zien hoe je écht kunt veranderen.
Met onder andere...
Annemieke Roobeek
Arend Ardon
Yousri Mandour
Over deze collegereeks
Na afloop van de collegereeks:
Heb je inspiratie hoe jij kunt bouwen aan echte vernieuwing;
Heb je antwoord op de vraag #Hoedan;
Weet je de verschillende strategieën toe te passen;
Heb je handvatten om aan de slag te gaan;
Weet je hoe je om moet gaan met frictie, spanningsvelden en valkuilen;
Weet je hoe je de meerwaarde van veranderen, vernieuwen en verbeteren gelijktijdig in kan zetten.
Voor wie is deze collegereeks interessant?
Directeuren en managers die hun organisatie of afdeling willen afstemmen op maatschappelijke ontwikkelingen of vragen vanuit de markt.
HR, projectleiders adviseurs of consultants, actief betrokken bij interne veranderprocessen
Verandermanagers, verantwoordelijk voor een veranderopdracht bij opdrachtgevers.
Boekenpakket bij deze collegereeks
Arend Ardon
Traag versnellen
27,95
94
Yousri Mandour
De strategie van de Kreeft
29,99
Jaap Boonstra
Veranderen als samenspel
41,95
Annemarie Mars
De functie van frictie
28,-
Chris Out
Structuring for extreme revenue growth
32,-
Programma
6 colleges
Middagprogramma van 14:30 - 17:30 uur
Maandag 26 septemberSamenwerken aan verandering in ecosystemen
Nieuwe organiseerprincipes geven vleugels aan vernieuwingen. Hoe ontsluit je snel kennis en zorg je dat er netwerkend samengewerkt wordt in ecosystemen? Hoe zet je alle kenniswerkers in hun kracht? Wat betekent het voor leidinggevenden als er wordt losgelaten om ruimte te geven aan samenwerken tussen organisaties?
In dit college leer je alles over nut en noodzaak van horizontaal netwerkleiderschap.
Vaak is er sprake van een fundamentele spanning: met ons hoofd zijn we in de toekomst, maar met ons gedrag zijn we in het verleden. Hollend naar de toekomst repeteren we onbewust routines uit het verleden. Zo ontstaat een kloof tussen wat we nastreven en waartoe we echt in staat zijn. Door onbesuisd te gaan hollen, produceren we onbedoelde traagheid. Op de automatische piloot zien we niet wat we doen.
In dit college laat Arend Ardon de waarde zien van bewuste vertraging. Met concrete handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden laat Arend Ardon zien hoe je dit aangaat
Groei zonder verandering is lastig. Extreme groei
zonder continue verandering is onmogelijk. Veel
bedrijven hebben sterke groei ambities, maar
vergeten een belangrijk element. Hoe zorgen we
ervoor dat in de nieuwe digitale wereld de gehele
organisatie mee kan blijven komen? Snappen
ze de nieuwe wereld genoeg? Hebben de mindset
en skillset die nodig is om mee te blijven komen?
Heb je de ingrediënten voor de benodigde
wendbaardheid?
In dit college neemt Chris Out je mee in wereld
van growth hacking, extreme omzet groei en
hoe veranderkunde hier de sleutel tot succes is.
Na dit college gaat veranderkunde echt meetbare
impact maken.
Tijdens dit college krijg je antwoord op de vraag #Hoedan? En krijg je inspiratie hoe jij kunt bouwen aan echte vernieuwing.
De strategie van de kreeft laat overtuigend zien dat je alleen echt kunt veranderen en vernieuwen als je een gevoel van ongemak durft te omarmen, het vernieuwingsproces apart organiseert en durft te kannibaliseren. Zoals een kreeft zijn pantser afwerpt om te groeien.
In dit college leer je hoe je ruimte in je organisatie creëert voor echte vernieuwing. Doorloop de weg van visie naar het realiseren van nieuwe waarde.
Veranderen als samenspel past in een situatie waarin mensen leren omgaan met onzekerheid en samen een nieuwe werkelijkheid creëren. Deze invalshoek op veranderen vergt moed om een onzekere situatie te betreden en spanningen onder ogen te zien. Dan wordt verandering mogelijk door samenspel. Dit samenspel draagt bij aan diepgaande vernieuwing in onze organisaties en de wereld om ons heen.
Tijdens dit college van Jaap Boonsta krijg je diepgaand inzicht om impact te hebben en te krijgen in de veranderingen die ze voor zich zien.
Wrijving en schuring helpen om de best mogelijke richting te kunnen vinden én om samen ons gedrag tot leven te wekken.
Zonder frictie geen verandering. Bij veranderingen komt negativiteit los die beweging in de weg zit. Of er komt te weinig frictie los, waardoor de beweging stilvalt. Als we verandering willen laten slagen, moeten we de frictie opzoeken die helpt en wegblijven bij de frictie die hindert.
In dit college wordt de scheidslijn tussen functionele en disfunctionele frictie onderzocht.
Kunnen we de functionele frictie opzoeken door elkaar de juiste vragen te stellen en door op te staan voor wat ons aan het hart gaat.
Sprekers
Annemieke Roobeek
Annemieke Roobeek is als hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. Tevens is zij directeur/oprichter van MeetingMoreMinds BV. Daarnaast is zij commissaris bij diverse (internationale) ondernemingen, voorzitter van NCTW-NEMO, het Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie en is zij lid van de RLI- de Raden voor de Leefomgeving en Infrastructuur.
Arend Ardon
Dr. Arend J. Ardon (1967) is sociaal en organisatiepsycholoog én bedrijfskundige. Sinds 2001 is hij vennoot bij Holland Consulting Group. Ardon is gepassioneerd veranderkundige. Hij begeleidt veranderingsprocessen, meestal op het snijvlak van strategie-implementatie, cultuurverandering en leiderschap.
Als kerndocent is Ardon verbonden aan de opleiding Master of Science in Management Consultancy van de RSM Erasmus University, waar hij organisatieadviseurs opleidt die al enkele jaren actief zijn in het vak. Ardon wordt ook door diverse organisatieadviesbureaus ingehuurd om interne professionaliseringstrajecten te begeleiden. Hij is bovendien een veelgevraagd spreker tijdens congressen en seminars.
Yousri Mandour
Chris Out
Chris Out is internationaal expert op het gebied van growth hacking en het structureren van extreme omzet groei. Hij heeft het eerste growth hacking agency van Nederland opgericht en dat in 2020 succesvol verkocht. Chris is een veel gevraagd spreker en heeft over heel de wereld mensen mogen inspireren.
Hij geeft al jaren les bij Beeckestijn Business School, Nyenrode (Digital Transformation) en TIAS (Executive MBA).
Chris begeleidt wereldwijd organisaties in hun transformatie naar extreme omzet groei.
Jaap Boonstra
Prof. dr. Jaap Boonstra is hoogleraar Organisatiedynamiek aan ESADE Business School in Barcelona. Hij is tevens visiting professor ‘Organizational change’ bij WU (Vienna University for Economics and Business). In Nederland is Jaap Boonstra verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB). In het verleden was hij hoogleraar ‘Organisatieverandering’ aan de Universiteit van Amsterdam.
Als adviseur begeleidt hij maatschappelijke organisaties in complexe veranderingen. Recent publiceerde hij als schrijver of redacteur meerdere boeken in het Nederlands waaronder Leiders in cultuurverandering (Van Gorcum, 2014), Veranderen van Maatschappelijke Organisaties (Business Contact, 2017), Perspectieven op Veranderen (Management Impact, 2018), Perspectieven op Leiderschap (Management Impact, 2018) en Veranderen als Samenspel (Management Impact, 2018).
Annemarie Mars
Annemarie Mars (1968) studeerde bestuurskunde en politicologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1993 trad ze in dienst bij Coopers & Lybrand, later PricewaterhouseCoopers Management Consultants, waar ze op het snijvlak opereerde tussen de (rijks)overheid en change management.
Vanaf 2000 werkt ze onder de naam For a change als zelfstandig adviseur, begeleider, coach en spreker. Ze ondersteunt managers en adviseurs bij het realiseren van verandering en het ontwikkelen van leiderschap. Organisaties waar professionals werken hebben haar bijzondere interesse. Annemarie rekent organisaties in onder andere het hoger onderwijs, de (rijks)overheid, de zorg, justitie en politie en de zakelijke dienstverlening tot haar klantenkring.
Accreditatie
Na afloop ontvang je een waardevol deelnamecertificaat.
Elk college vindt plaats op een maandagmiddag van 14:30 tot 17:30 uur.
College 1: 26 september 2022 College 2: 3 oktober 2022 College 3: 10 oktober 2022 College 4: 31 oktober 2022 College 5: 7 november 2022 College 6: 14 november 2022
Voorwaarden
Deze collegereeks wordt georganiseerd door PW.academy, onderdeel van Vakmedianet, in samenwerking met Managementboek. Je aanmelding wordt bevestigd en gefactureerd door PW.Academy.
Veilige deelname Voor alle klassikale colleges volgen wij de strikte richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid. Mochten de regels vanuit de overheid strenger worden, dan is er voor deze opleiding een kwalitatief gelijkwaardig digitaal alternatief.
Reguliere annuleringsvoorwaarden De inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Tot uiterlijk vier weken voor de aanvangsdatum van het eerste college kan dat kosteloos. In geval van annulering na vier tot twee weken voor aanvang van het eerste college is 25% van het inschrijfgeld verschuldigd. Meld je jezelf binnen twee weken voor aanvang af of ben je afwezig zonder annulering, zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag aan je te berekenen.
Verhindering Kun je een college niet bijwonen? Het betreffende college inhalen is helaas niet mogelijk. Je kunt kosteloos een plaatsvervanger bij ons aanmelden via info@managementboek.nl.
Op 19 september komen sprekers uit de nationale én internationale top samen in Amsterdam. Om je in één dag bij te praten over toekomstbestendig leiderschap: Future Focused Leadership. Meer