trefwoord
Transities: Navigeren door Fundamentele Systeemverandering
Je hoort het steeds vaker: er is systeemverandering nodig. De huidige manier van produceren, werken, reizen en eten is niet meer vol te houden. Het moet radicaal anders. De aankomende jaren staan in het teken van transities. We worden geconfronteerd met structurele veranderingen die met elkaar samenhangen, elkaar versterken, die zich breed manifesteren en vele facetten van de maatschappij raken.
Transities zijn geen gewone veranderingen, maar fundamentele omwentelingen die systemen, culturen en werkwijzen volledig transformeren. Van energietransitie tot zorgtransitie, van organisatieverandering tot persoonlijke groei - overal zien we de noodzaak van diepgaande vernieuwing.
Spotlight: Jan Rotmans
Boek bekijken
De Wetenschap van Transities
Transities zijn fundamentele veranderingen in systemen, vaak veroorzaakt door een combinatie van technologische, maatschappelijke, economische en ecologische factoren. Het gaat niet om kleine aanpassingen, maar om paradigmaverschuivingen. De transitiewetenschap houdt zich ook bezig met het sturen van transities: het proberen te beïnvloeden van de snelheid en richting van een transitie. Binnen de transitiewetenschap, en ook andere vakgebieden die daarop voortbouwen, zijn er verschillende perspectieven en modellen ontwikkeld voor transitiesturing.
Boek bekijken
Auteurs die schrijven over 'transities'
Systeemleren als Succesfactor
Een cruciale ontdekking in het transitieveld is dat technische oplossingen alleen niet voldoende zijn. Bij transities zijn meerdere gedragsveranderingen nodig van meerdere doelgroepen. Er wordt dus meer gevraagd van medewerkers, maar ook van het systeem om de medewerker heen. Hier komt het belang van systeemleren naar voren.
SPOTLIGHT: Esther de Haan
Boek bekijken
Praktische Interventies en Methodieken
Ze manifesteren zich met een geheel eigen dynamiek, zijn lastig voorspelbaar en vragen om een geheel andere benadering dan we gewend zijn. In deze masterclass staan we stil bij de fascinerende dynamieken die transities kenmerken. Dit vraagt om specifieke interventies en methodieken.
Boek bekijken
De Menselijke Kant van Transities
Transities zijn niet alleen technische processen, maar diep menselijke ervaringen. Ze gaan gepaard met emoties, weerstand, rouw om het oude en angst voor het nieuwe. De cultuur van de organisatie, waarden en mindsets spelen hier een grote rol. Naast deze elementen moet je ook snappen hoe verschillende gedragsveranderingen met elkaar samenhangen als je een transitieplan maakt.
Boek bekijken
Boek bekijken
Coaching en Begeleiding in Transities
De complexiteit van transities vraagt om gespecialiseerde begeleiding. Transitiecoaching emergeert als nieuw vakgebied waarin coaching wordt gekoppeld aan transitiekunde om teams en organisaties effectief door systeemveranderingen te leiden.
Boek bekijken
We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. Uit: In het oog van de orkaan
Maatschappelijke Transities
Ingrijpende transities zijn dringend noodzakelijk. Het gaat zeker niet om kleine aanpassingen, daarom benoemen we ze als 'transities'. De maatschappelijke opgaven van vandaag zijn groot en complex. Lees hoe we maximale impact op onder andere de energietransitie, grondstoffentransitie, mobiliteitstransitie, het herstel van biodiversiteit en klimaatadaptatie realiseren.
Boek bekijken
Leiderschap in Transitietijden
Transitietijden vragen om een nieuw soort leiderschap. De publieke sector staat de komende jaren een aantal zeer grote en complexe transities te wachten. "We krijgen die enorme opgaven alleen geklaard door anders te kijken én anders te doen", stellen Vicky Drost en Marion van den Hurk.
De logica van de lappendeken Hans Vermaak toont dat complexe vraagstukken niet opgelost worden door meer planning, maar door experimenten, leren en aanpassen. Transitieleiderschap gaat over het creëren van leerruimte.
De Toekomst van Transities
De wereld bevindt zich op een kantelpunt, waarin transities van klimaat, energie, digitalisering, arbeidsmarkt en samenleving de spelregels herschrijven en ons uitdagen om een duurzame en veerkrachtige toekomst te bouwen. Laat je inspireren door topsprekers over de toekomst van transities.
Transities zijn niet langer een uitzondering maar de nieuwe realiteit. We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk, aldus Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar juist wereldwijd. De vraag is niet óf we met transities te maken krijgen, maar hoe we er effectief mee omgaan.
Van systeemleren tot praktische interventies, van emotionele begeleiding tot strategisch leiderschap - de literatuur over transities biedt een rijk arsenaal aan inzichten en werkwijzen. De sleutel ligt in het combineren van verschillende perspectieven en het erkennen dat transities zowel rationele als emotionele, individuele als collectieve processen zijn. Alleen door deze complexiteit te omarmen kunnen we succesvol navigeren door de fundamentele systeemveranderingen van onze tijd.