Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
PIM Marketingliteratuurprijs komt dit jaar uit de hoek van Big Data prijzen
9 december 2016 | Robert Buisman

Vorige week was ik bij de opening van de Jheronimus Academy of Data Sciences in ‘s-Hertogenbosch en nog geen week later zie ik de marketingliteratuurprijs naar een boek over Big Data gaan.

Toeval of niet? De uitreiking van de deze award, jaarlijks door het Platform Innovatie in Marketing (PIM), vond plaats op dinsdag 6 december in de RAI Amsterdam. Sinds 2003 wordt deze prijs uitgereikt en worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke vakjury onder voorzitterschap van Hans Molenaar (tevens voorzitter van PIM). Als doelstelling heeft het platform om Nederland het meest inspirerende marketingland van Europa te maken en marketeers in staat te stellen om bij te blijven op hun vakgebied.

In één avond lukt dat vrij aardig, mede door de opzet. Hans Molenaar opent traditioneel de avond met een korte introductie en de bekendmaking van de genomineerden. Daarop volgen drie sprekersrondes waar de auteurs inhoudelijk vertellen over hun onderwerp. Dinsdag zagen we titels van grote verscheidenheid voorbij komen. Zo is er dit jaar geschreven over onder meer merkpositionering (Alsem en Kostelijk), storytelling (Paul Hillesum), disruptive selling (Patrick Maes), betekenisvol ondernemen (Kees Klomp), deeleconomie (Van de Glind en Van Sprang) tot aan de meer harde kant: Big Data (tja, hoe kan het ook anders).

De top 3 genomineerden:

- Service Excellence van Jean-Pierre Thomassen en Eric de Haan (Vakmedianet);

- True Story Telling van Paul Hillesum (Van Duuren);

- Creating Value with Big Data Analytics van Peter Verhoef, Edwin Kooge en Natasha Walk (Routeledge).

En of het zo moest zijn werd het boek ‘Creating Value with Big Data Analytics’ uitgeroepen tot Marketingboek van het jaar 2016. De auteurs hebben een werk afgeleverd dat zowel voor de wetenschappelijke benadering als ook voor de bedrijfspraktische kant interessant is. De jury onderbouwt haar keuze als volgt: ‘Dit boek brengt een helder geïntegreerd model waarin de diverse Big Data onderwerpen bijeen worden gebracht, de relevante onderdelen uitgebreid worden behandeld en onderbouwd worden vanuit de academische literatuur. Daarnaast zet het boek heel mooi uiteen hoe Big Data zowel waarde creëert voor de organisatie als de klant. Dit laatste uitgangspunt maakt het boek uniek en zo waardevol. Bevorderlijk voor het vakgebied is dat het boek gezamenlijk is geschreven door auteurs uit zowel de marketingwetenschap als de marketingpraktijk. Het boek haalt zo de magie en hype weg rond het thema Big Data dat opeens zoveel goeroes kent.’

Big Data mag dan hot zijn met zoveel (zelfbenoemde) experts, maar is het ook sexy? Marketeers en vooral reclamemakers deden toch vooral altijd de spicy kant van het bedrijfsleven? De zachtere waardes, de creativiteit, het onderscheidende vermogen naar buiten toe? Wanneer je data direct koppelt aan business value, dan wordt het volgens co-auteur Natasha Walk wel degelijk ook sexy: ‘Data is ‘t mooiste wat er is, maar dat vind ik m’n hele leven al. Mijn vak wordt alleen maar mooier’.

Ondanks dat het gevierde boek volgens Walk zelf nogal lijvig is, wellicht wat wetenschappelijk benaderd en in ‘t Engels geschreven, mag de conclusie zijn dat de jury het boek er toch uitpikt vanwege de relevantie van dit moment. Data is nou eenmaal de olie van de nieuwe economie. Direct na de bekendmaking en uitreiking van de prijs straalden de auteurs vooral een gevoel van erkenning voor hun werk én het vakgebied uit. Edwin Kooge: ‘Deze prijs is een belangrijke waardering voor het belang van analytics in marketing. En de strategische toepassing van data wordt hiermee gewaardeerd’.

Op mijn vraag naar een eerste reactie aan prof. dr. Peter Verhoef was zijn antwoord helder en down-to-earth: ‘Heel fantastisch en een beloning voor een jaar heel hard werken aan dit boek. En dat we op basis van dit boek laten zien wat je met Big Data kan doen als bedrijf, maar ook dat je er gezond mee om moet gaan’.

Zeker het vermelden waard is ook de uitreiking van het beste studieboek van 2016. Deze prijs werd gewonnen door Karel van Alsem en Erik Kostelijk met het boek Merkpositionering. De jury over dit boek: ‘Innovatie bij marketing studieboeken is vaak ondermaats en de prijs wordt ook niet ieder jaar uitgereikt. Dit jaar zat er een uitstekend boek bij dat de prijs verdient. Merkpositionering is een compact maar doorwrocht werk waarbij veel recente wetenschappelijk inzichten over positioneren van merken worden behandeld. Het is een praktisch en handzaam boek dat studenten goed kan helpen bij het analyseren en ook herpositioneren van merken binnen de marketingstrategie’.

‘s-Hertogenbosch mag dan de eerste data-universiteit van Nederland hebben, maar deze avond werd toch echt een Gronings feestje met winnaars verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. De periferie komt op.

Robert Buisman is Co-owner van Studio Interactive, Creatief Bureau voor Interactieve Videoconcepten en Kwartiermaker bij de Dutch Innovation School, 21st Century School voor Creativiteit, Ondernemerschap en Innovatie. Certified Design Thinker en auteur van Zakelijk succes in nieuwe tijden.

De longlist:

De genomineerde boeken:
- Service Excellence van Jean-Pierre Thomassen en Eric de Haan
- Marketing met ballen van Rudy Moenaert en Henry Robben
- True Storytelling van Paul Hillesum
- Hoe agile is jouw strategie? van Sjors van Leeuwen
- Handboek betekenisvol ondernemen van Kees Klomp
- Disruptive Selling van Patrick Maes
- Share van Pieter van Glind en Harmen van Sprang
- Retail Marketing Strategy van Constant Berkhout
- Creating Value with Big Data Analytics van Peter Verhoef, Edwin Kooge en Natasha Walk
- Merkpositionering van Karel Jan Alsem en Erik Kostelijk


Shortlist voor de PIM Marketing Literatuurprijs bekend nieuws
28 oktober 2016 | Justin van Lopik

Het Platform Innovatie in Marketing (PIM) heeft de nominaties voor de PIM Marketing Literatuurprijs 2016 bekend gemaakt. Vorig jaar won het boek Online Brand Identity van Joris Merks-Benjaminsen.

Het belangrijkste criterium voor het winnen van de prijs voor marketingliteratuur is hoe de auteur erin is geslaagd vernieuwende inzichten in het vakgebied weer te geven. Alle genomineerde boeken zijn verschenen tussen juli 2015 en augustus 2016.

De genomineerde boeken:
- Service Excellence van Jean-Pierre Thomassen en Eric de Haan
- Marketing met ballen van Rudy Moenaert en Henry Robben
- True Storytelling van Paul Hillesum
- Hoe agile is jouw strategie? van Sjors van Leeuwen
- Handboek betekenisvol ondernemen van Kees Klomp
- Disruptive Selling van Patrick Maes
- Share van Pieter van Glind en Harmen van Sprang
- Retail Marketing Strategy van Constant Berkhout
- Creating Value with Big Data Analytics van Peter Verhoef, Edwin Kooge en Natasha Walk
- Merkpositionering van Karel Jan Alsem en Erik Kostelijk

De boeken zijn hierboven geplaatst op volgorde van onze verkopen in het afgelopen jaar.

De PIM Marketing Literatuurprijs 2016 wordt op 6 december in de avond uitgereikt in de RAI te Amsterdam.


Preview - True Storytelling preview
7 maart 2016 | Paul Hillesum

Reclame heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Merken hebben ons de afgelopen decennia bedolven onder een eindeloze stortvloed van beloften die zij vaak niet of slechts gedeeltelijk waarmaakten. Effect: een consument die reclame liever mijdt en de inhoud er van niet vertrouwt. In True Storytelling nemen Paul Hillesum en Amber Franssen je mee in de wereld van authenticiteit, storytelling en contentmarketing. Een preview.

True Storytelling gaat over nu. Over een wereld waarin het bereiken van consumenten moeilijker is geworden dan ooit, ondanks de toename van de hoeveelheid contactmogelijkheden. Een wereld waarin transparantie de norm aan het worden is en van merken verwacht wordt dat ze echt, oprecht en authentiek zijn. Een wereld waarin vernieuwers prediken dat storytelling en contentmarketing de weg zijn en de meer traditionelen zeggen dat er niets nieuws onder de zon is. Storytelling is immers verhalen vertellen. Dat doen we al eeuwen. En contentmarketing? Ja, dat is eigenlijk alles.

Dit boek gaat over de verbindende factor tussen transparantie, authenticiteit, contentmarketing en storytelling. Deze factor is geloofwaardigheid, een belangrijk onderdeel van vertrouwen. Vertrouwen is dat wat nodig is om een transactie tot stand te brengen – of het nu tussen een bedrijf en een consument is, tussen een bedrijf en een ander bedrijf, of gewoon van mens tot mens. Bij de afwezigheid ervan verzwakken ondernemingen en gaan merken ten onder. Neem bijvoorbeeld het onlangs geherintroduceerde frisdrankmerk Exota. Door de manipulatie-actie van Marcel van Dam, het opzettelijk laten ontploffen van een fles Exota op tv, verdween het vertrouwen in het merk. Met als gevolg dat het toentertijd grootste frisdrankmerk van Nederland failliet ging. Vertrouwen met als onderdeel geloofwaardigheid is dus een zeer groot goed. De tijd is aangebroken om geloofwaardigheid een grotere rol te laten spelen in je marketing en communicatie. Zodat zaken niet meer afgedaan kunnen worden als slechts marketingpraat.

Geloofwaardigheid en vertrouwen staan onder druk

Er is de afgelopen crisisjaren een hoop rotzooi boven komen drijven. Van banken die rentes manipuleerden. Schoolbesturen die meer bezig waren met vastgoed dan met onderwijs. Schandalen met dieselmotoren bij een autofabrikant. Woekerpolissen die bij de vleet aan ons verkocht zijn. Nep-eten dat zich anders voordoet dan wat het daadwerkelijk is. Guacamole zonder avocado. Pesto met cashewnoten in plaats van pijnboompitjes. Alles natuurlijk om de prijs te drukken. Een koffiefabrikant die toegaf een halve gram minder koffie in zijn pads te hebben gedaan dan gemoeten had. Simpelweg om kosten te besparen. Accountants die handtekeningen zetten terwijl ze niet zeker wisten of de jaarrekeningen wel klopten. De kledingindustrie die maar liever zwijgt over kinderarbeid en de slechte arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden. Voetbalkampioenschappen die gekocht worden via het omkopen van bestuurders. Amerikaanse burgers die voorgelogen worden door de NSA over hun privacy. Het ontstaan van de term Greenwashing, een fenomeen dat gaat over je groener of maatschappelijk verantwoorder voordoen dan je bedrijf of organisatie daadwerkelijk is. En natuurlijk onze premier Mark Rutte, die zijn verkiezingsbeloften over duizend euro voor alle werkenden, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar Griekenland niet nakwam. Dit alles is nog maar het topje van de ijsberg. Geloofwaardigheid – en daarmee vertrouwen – staan flink onder druk in onze huidige wereld. We zijn het beu om voorgelogen te worden.

Reclame versus contentmarketing

Dit boek gaat niet over partij kiezen voor of tegen reclame, of voor of tegen contentmarketing. Hoe je het ook wendt of keert, het zijn allebei marketingtools die hetzelfde doel nastreven: een plekje in het hoofd van de consument veroveren. De kern van het boek gaat over een onderliggend gegeven, namelijk of de kracht van authenticiteit, geloofwaardigheid en oprechtheid kan helpen bij betere marketing- en merkcommunicatie. De overtuiging van de schrijvers is dat, of het nu het stempeltje reclame of contentmarketing draagt, deze beide vormen van persuasieve communicatie gebaat zijn bij geloofwaardigheid. Daarom hebben we het ook over True Storytelling. Storytelling beslaat namelijk beide gebieden: reclame én contentmarketing. Allebei zijn ze nodig om de aandacht van de consument te pakken. De vorm ‘het vertellen van verhalen’ werkt voor beide gebieden erg goed. Daarom gaat dit boek in de basis over storytelling.

Paul Hillesum (strateeg en creative director) is samen met Amber Franssen (creative director en filmregisseur) oprichter van creatief communicatiebureau Truman. Ze zijn de auteurs van True Storytelling.

Paul Hillesum, Amber Franssen
True Storytelling

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden