Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Handleiding voor de praktijk

Paperback Nederlands 2023 9789012409216
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Op zoek naar een toegankelijke behandeling van de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)? In deze derde gewijzigde druk van het boek De Wet verplichte ggz. Handleiding voor de praktijk bespreekt de auteur, mr. R.B.M. Keurentjes, de belangrijkste aspecten van de Wvggz, met als focus de impact op de praktijk.

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg maakt het mogelijk mensen die zorg nodig hebben maar deze niet willen, toch die zorg te geven. Het is dan verplichte zorg, noodzakelijk vanwege een psychische stoornis. Die zorg moet zoveel mogelijk in een ambulante setting worden gegeven. De wet is van belang voor iedereen die werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg en anderen, die met deze wet werken. De wet geeft het juridisch kader en instrumentarium voor verplichte zorg. Dat maakt dat dit boek niet alleen van belang is voor medewerkers in de zorg, zoals zorgverantwoordelijken, psychiaters en geneesheren-directeur, maar ook voor advocaten, officieren van justitie, rechters en leden van klachtencommissies en patiënten- en familievertrouwenspersonen.

De Wet verplichte ggz is niet eenvoudig te lezen en de toepassing in de praktijk kost ook nu nog de nodige hoofdbrekens bij allen die ermee moeten werken. Wanneer is verplichte zorg mogelijk, welke vormen ervan zijn toegestaan, wie mag de verplichte zorg toepassen, wat is de rechtsbescherming en waarover kan geklaagd worden? Op deze en vele andere vragen die de wet in de praktijk oproept, geeft de auteur, mr. dr. R.B.M. Keurentjes, een helder en praktijkgericht antwoord, mede aan de hand van rechterlijke uitspraken over verschillende in de wet aan de orde komende onderwerpen. Hij geeft geen rechtstheoretische beschouwingen maar tracht waar mogelijk een helder, op de praktijk gericht antwoord te geven op de vragen die de wet oproept. Daarnaast worden alle aspecten van de wet in heldere taal beschreven.

De auteur geeft geen rechtstheoretische beschouwingen maar tracht waar mogelijk een helder, op de praktijk gericht antwoord te geven op de vragen die de wet oproept. Daarnaast worden alle aspecten van de wet in heldere taal beschreven.

Specificaties

ISBN13:9789012409216
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:198
Uitgever:Sdu
Druk:3
Verschijningsdatum:8-9-2023
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over R.B.M. Keurentjes

Mr. R.B.M. Keurentjes werd in 1985 rechter bij de rechter te Zutphen. In 1991 werd hij daar vice-president en in de periode 1992-1997 was hij daar werkzaam als voorzitter van de familiesector. Hij was op persoonlijke titel lid van de landelijke evaluatiecommissie Wet Bopz, die de eerste evaluatie an deze wet uitvoerde. Hij was tevens lid van de begeleidingscommissie bij de tweede evaluatie van de Wet Bopz. Vanaf juli 1998 tot september 2001 is hij gedetacheerd geweest op het ministerie van Justitie bij de Directie Rechtspleging. Daarna was hij tot april 2007 voorzitter van de sector civiel recht van de Rechtbank 's-Hertogenbosch. Sedert april 2007 is hij president van de Rechtbank Groningen.

Andere boeken door R.B.M. Keurentjes

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg