Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Wetten verplichte zorg, klachtrecht en schadevergoeding

Paperback NL 2024 9789012409414
Verwachte levertijd ongeveer 10 werkdagen

Samenvatting

De Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten kennen beide een regeling voor het indienen van klachten en voor het verkrijgen van schadevergoeding. Deze regelingen zijn niet volledig identiek aan elkaar en bovendien redelijk gecompliceerd. Er blijkt in de praktijk nogal wat onduidelijkheid te bestaan over de interpretatie ervan. De toegekende schadevergoedingen zijn qua hoogte nogal divers, mede omdat er geen duidelijke richtlijnen voor zijn. Bovendien is de toegankelijkheid van door zowel de klachtencommissies als de rechters gedane uitspraken nog wel voor verbetering vatbaar.

Daarom trachten de auteurs in dit boek wat helderheid te verschaffen over de te volgen werkwijze, de uitleg van de klachtgronden en over het toekennen van schadevergoeding. Het boek is bedoeld als handleiding voor de praktijk van de klachtencommissies en de rechters. Daarnaast is het van belang voor advocaten en patiënten- en cliëntenvertrouwenspersonen die de klager bijstaan. Beide auteurs hebben ervaring opgedaan met deze materie.

Mevrouw Grezel was in 2006/07 adviserend lid van de derde evaluatiecommissie Wet bopz, en vervolgens als raadadviseur bij het Ministerie van Justitie ambtelijk verantwoordelijk voor de totstandkoming van het voorstel voor een nieuwe Wet verplichte ggz. In de periode van 2012-2021 was zij voorzitter van de GGZ Klachtencommissie Zuid-Holland Noord. Zij verzorgt met enige regelmaat annotaties bij jurisprudentie over de klachtregeling in de verplichte zorgwetten in Jurisprudentie Gedwongen zorg (JGz).

De heer Keurentjes heeft als rechter een ruim dertigjarige ervaring opgebouwd met de voorgangers van de huidige verplichte zorgwetten en de laatste jaren als rechter-plaatsvervanger voor op deze wetten gebaseerde zaken. Hij was voorzitter van de derde evaluatiecommissie van de Wet bopz. Hij is daarnaast hoofdredacteur van Jurisprudentie Gedwongen zorg (JGZ) en redacteur van Sdu Commentaar Gedwongen zorg.

Specificaties

ISBN13:9789012409414
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:144
Uitgever:Sdu
Verschijningsdatum:1-5-2024
Hoofdrubriek:Gezondheid

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wetten verplichte zorg, klachtrecht en schadevergoeding