Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
e.a.

Pensioenwet

Analyse en commentaar

Paperback Nederlands 2013 9789013116397
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Pensioenwet - analyse en commentaar is een unieke, veelzijdige, actuele en diepgravende handleiding en gids voor uitleg en toepassing van de rechten en plichten uit de Pensioenwet. Alle artikelen uit de Pensioenwet worden per onderwerp besproken en becommentarieerd. Dat gebeurt door een selecte groep van uiterst deskundige auteurs uit wetenschap en praktijk.

Alle belangrijke actualiteiten op pensioenterrein van de afgelopen jaren zijn in deze nieuwe - alweer vierde geheel herziene druk -verwerkt. Zo komt onder meer aan de orde: het reële pensioencontract, de PPI en API, de invaardiscussie, de problematiek van korten op pensioenen en het nieuwe wetsvoorstel besturen pensioenfondsen. Van dit wetsvoorstel is de tekst zoals in mei 2013 door de Tweede Kamer aangenomen nog in dit boek verwerkt. De relevante nieuwe rechtspraak, wet- en regelgeving, standpunten van de toezichthouder en discussie in de literatuur zijn geheel bijgewerkt in deze nieuwe druk.

Pensioenwet - analyse en commentaar bespreekt de kernonderwerpen van de Pensioenwet: het pensioenbegrip, de pensioenovereenkomst, de uitvoeringsovereenkomst, informatieplichten, rechten bij ontslag, waardeoverdracht, besturen van pensioenfondsen, taakafbakening, financieel toetsingskader, toezicht en procesrecht. En ook: gelijke behandeling. Zoals ook in de vorige drukken het geval was, beperkt het hoofdstuk over gelijke behandeling zich niet tot de voorschriften uit de Pensioenwet, maar komen ook de gelijke behandelingsnormen uit ander wetten uitgebreid aan bod (zoals geslacht en leeftijd).

In deze druk zijn in vergelijking tot de vorige druk twee nieuwe hoofdstukken opgenomen: een hoofdstuk over pensioenuitvoerders, waaronder mede de PPI, de toekomstige API en ook buitenlandse uitvoerders en een hoofdstuk over de juridische aspecten van het korten op pensioen. Ten aanzien van sommige onderwerpen was zoveel veranderd dat het enkel bewerken van bestaande hoofdstukken niet goed mogelijk was, zodat de betreffende hoofdstukken compleet nieuw zijn opgezet. Dit geldt voor met name het hoofdstuk over wijziging pensioenregeling, over internationale aspecten (met verwerking van de betekenis van de EVO-verordening voor het toepasselijke recht) en over besturen pensioenfondsen. Uiteraard zijn ook in alle andere hoofdstukken alle juridische actualiteiten verwerkt.

Dit boek is hiermee een actuele en complete bron van informatie en steun bij het oplossen van vraagstukken bij uitleg en toepassing van de Pensioenwet.

Specificaties

ISBN13:9789013116397
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:1089
Druk:4
Verschijningsdatum:22-3-2014
Hoofdrubriek:Personal finance
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Erik Lutjens

Prof.mr. Erik Lutjens is hoogleraar Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam als adviseur bij DLA Piper Advocaten Amsterdam bij de praktijkgroep Arbeidsrecht, Pensioenen en Benefits. Tevens is hij hoofdredacteur van het tijdschrift Pensioen & Praktijk en schrijft hij artikelen voor het Tijdschrift voor Pensioenvraagstukken.

Andere boeken door Erik Lutjens

Inhoudsopgave

1. Pensioenwet – introductie, structuur en plaats in het recht
2. Pensioenbegrip en pensioenkarakter
3. Pensioenovereenkomst
4. De uitvoeringsovereenkomst
5. De directeur-grootaandeelhouder
6. Internationale werkingssfeer
7. Informatie en voorlichting
8. Premie en premiebetaling
9. Wijziging van de pensioenregeling
10. Gelijke behandeling
11. Keuzerechten- en mogelijkheden
12. Einde deelneming
13. Indexering
14. Afkoop
15. Waardeoverdracht
16. Bestuur, medezeggenschap, verantwoording en intern toezicht
17. Taakafbakening, vrijwillige aansluiting, vrijwillige voorziening, vrijwillige voortzetting en verbod op nevenactiviteiten
18. Pensioen in beleggingen
19. Financieel toetsingskader inzake pensioenfondsen
20. Toezicht
21. Procesrecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Pensioenwet