Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De euro

Twintig jaar na het verdrag van Maastricht

Paperback Nederlands 2012
Dit artikel is niet leverbaar.

Samenvatting

Twintig jaar geleden, op 7 februari 1992, ondertekenden de Europese regeringsleiders het 'Verdrag van Maastricht: waarmee de invoering van de euro definitief werd. De euro zou monetaire eenheid en economische harmonisatie brengen. In plaats daarvan heeft de munt de Europese Unie in een ernstige financiële crisis gestort en een kloof tussen de eurolanden veroorzaakt.

Hoe kijken de toenmalige hoofdrolspelers nu tegen de monetaire unie aan? Roel Janssen ging in gesprek met ministers en topambtenaren die verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van het verdrag: premier Ruud Lubbers, minister van Financiën Wim Kok, minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, de Belgische premier Wilfried Martens, thesaurier-generaal Cees Maas en directeur van De Nederlandsche Bank Andre Szasz. In een terugblik onthullen zij wat er achter de schermen plaatsvond.

Ze vertellen over de verwachtingen die ze koesterden, over de tekortkomingen in het verdrag en over de ontwikkelingen die tot de huidige crisis hebben geleid. Ze geven ook aan hoe het twintig jaar na 'Maastricht' verder moet om de toekomst van de euro zeker te stellen. Een verhelderend en onthullend relaas, opgetekend door Roel Janssen, die in 1991 voor NRC Handelsblad verslag deed van de Europese top in Maastricht.

Specificaties

ISBN13:9789023472346
Rubriek:Economie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Uitgever:De Bezige Bij
Druk:1
Verschijningsdatum:7-2-2012

Expertrecensies (1)

Perry Oostrum | 5 oktober 2012
Twintig jaar geleden, op 7 februari 1992, ondertekenden de Europese regeringsleiders het Verdrag van Maastricht, waarmee de invoering van de euro definitief werd. De euro zou monetaire eenheid en economische harmonisatie brengen. In plaats daarvan heeft de munt de Europese Unie in een ernstige financiële crisis gestort en een kloof tussen de eurolanden veroorzaakt.Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Roel Janssen

Roel Janssen (1947) is journalist en schrijver van zowel non-fictie als spannende boeken. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel en als politiek-economisch redacteur. Met de thriller De tiende vrouw won hij de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek.

Andere boeken door Roel Janssen

Inhoudsopgave

Inleiding

-Roel Janssen: Van ding of flop bips naar piigs
-Ruud Lubbers: Het casinokapitaal is de oorzaak van de crisis
-Wim Kok: Als de euro instort, loops Europa onherstelbare schade op
-Cees Maas: Er is geen eurocrisis, er is een crisis van de eurolanden
-André Szász: Kleine geschiedenis van de monetaire unie
-Hans van den Broek: De Zwarte Maandag van de Nederlandse diplomatie
-Wilfried Martens: De Europese christen-democraten als de inspiratiebron

Lijst van geïnterviewden personen
Lijst van persoenen
Belangrijkste afspraken inzake de Economische en monetaire Unie
Literatuur

Managementboek TOP 5

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De euro