Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De generalist

De sociale professional aan de basis

Paperback Nederlands 2012 9789031399826
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Het zijn roerige tijden in de zorg, het welzijn en maatschappelijke dienstverlening. De zorg voor burgers in kwetsbare posities zou nauwelijks meer op te brengen zijn, of ze nu ziek zijn, in de bijstand verkeren, of tot over hun nek in de schulden zitten. Er vinden grootscheepse herzieningen plaats in de grote zorgsystemen: de AWBZ, de jeugdzorg, het speciaal onderwijs en beschutte arbeid. Telkens weer wordt er veel verwacht van de sociaal werker in de frontlinie. Zij hebben de opdracht kwetsbare burgers 'in hun kracht' te zetten en moeten bovendien de veerkracht van de samenleving als geheel versterken. Zij moeten steeds meer van alle markten thuis zijn, generalistisch werken. Er zijn verschillende ideeën over welke professional dit moet zijn: de wijkverpleegkundige moet terug! Buurtzorg! De wijkcoach! De generalist! Dat er iets moet gebeuren zal niemand ontkennen, maar de vraag is welke professionals dit waar kunnen maken, en hoe?

De generalist. De sociale professional aan de basis schetst concepten rondom de generalist die ontwikkeld worden samen met de tien deelnemende instellingen aan het programma Sociaal Werk in de Wijk. Portretten van negentien 'brede' en buitengewoon ervaren sociaal werkers worden afgewisseld met reflecties (intermezzo's) die de dagelijkse praktijk illustreren: wat heeft een generalist in zijn mars? Wat kan hij zelf, wat moet hij overlaten? In het laatste hoofdstuk komen de consequenties voor de beroepspraktijk en voor de opleiding aan bod.

De generalist is bedoeld voor beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en professionals die aan de slag moeten met vraagstukken rond generalisten en specialisten, sociale teams, een nieuw evenwicht tussen hulpverlening en samenlevingsopbouw, tussen het oplossen van problemen en het benutten van de kracht in de samenleving. Zij vinden inspirerende verhalen uit de praktijk en concepten waarmee zij hun beleid, de beroepspraktijk en de opleidingen voor sociaal werk kunnen voeden.

Specificaties

ISBN13:9789031399826
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:257
Druk:1
Verschijningsdatum:9-1-2013

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Margot Scholte

Margot Scholte werkte tot voor kort bij NIZW – Sociaal Beleid en is thans senior medewerker bij Movisie, een landelijk kennisinstituut voor maatschappelijke ontwikkeling.

Andere boeken door Margot Scholte

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De generalist