Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tegen de terreur

Hoe Europa veilig werd na Napoleon

Paperback Nederlands 2019 9789035135666
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Wat gebeurde er nadat Napoleon in 1815 definitief was verslagen? Hoe kwam het Europese continent tot bedaren? Na 25 jaar van oorlog en chaos verlangde de bevolking naar rust en veiligheid. Een nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) zou daarvoor gaan zorgen, met de hertog van Wellington als ster, die op zijn beurt werd omringd door talloze ondergeschikte, tegenstribbelende en behulpzame officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk.

Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ – werd het inderdaad veilig. De veiligheid werd duur betaald, met internationale leningen en afgedwongen Franse herstelbetalingen. Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel?

Op basis van nooit eerder onderzochte bronnen reconstrueert Beatrice de Graaf magistraal en tot in detail deze eerste gezamenlijke Europese strijd tegen de terreur.

Specificaties

ISBN13:9789035135666
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:512
Uitgever:Prometheus
Druk:1
Verschijningsdatum:5-11-2019
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Beatrice de Graaf

Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het ISIS Files project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial en Tegen de terreur. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.

Andere boeken door Beatrice de Graaf

Inhoudsopgave

Proloog

1. Introductie
2. Genade in Parijs
3. De 'boze hartstochten' getemd
4. Een gematigde vrede
5. Een schaduwgevecht. De geallieerde strijd tegen het 'gewapende Jakobinisme'
6. De prijs van de veiligheid
7. Bolwerk Europa. Klaar voor het tweede halfrond?
8. Besluit

Noten
Begrippenlijst
Lijst van personen
Geraadpleegde archieven en overige bronnen
Bibliografie
Woord van dank
Register van personen en plaatsen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tegen de terreur