Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Spelen met weerbarstigheid

Belemmerende patronen en doorbrekende handelingsperspectieven bij het ontwikkelen van basisteams

Paperback Nederlands 2015 9789035248595
Niet leverbaar.

Samenvatting

In dit boek wordt verslag gedaan van een actieonderzoek naar veranderingen in basisteams bij de politie. In drie basisteams hebben wij gedurende anderhalf jaar twaalf verandertrajecten begeleid, die waren gericht op vernieuwing in het leidinggeven aan en uitvoeren van het politiewerk. In deze verandertrajecten kwamen wij in aanraking met een aantal patronen binnen de politie die het hart van de politieorganisatie raken.

Hierbij kan worden gedacht aan de dynamiek tussen leidinggevenden en uitvoerende medewerkers en de wijze waarop veel uitvoerende medewerkers zich tot de politieorganisatie verhouden. Deze patronen belemmeren het realiseren van veranderingen in en rondom het politiewerk en representeren de weerbarstigheid die in veranderprocessen merkbaar wordt wanneer de wensbeelden op papier tot realiteit moeten worden gemaakt.

De insteek van het actieonderzoek was om haaks te handelen op wat binnen de politie gebruikelijk is. In plaats van om de patronen heen te lopen, hebben we samen met de betrokkenen geprobeerd om erin te gaan staan en ze te doorbreken. Dit hebben we gedaan vanuit een onderzoekende houding die wordt gekenmerkt door een mengeling van nieuwsgierigheid en de wens om te veranderen. Met vallen en opstaan hebben we gewerkt aan handelingsrepertoire om de belemmerende patronen te doorbreken.

De opbrengsten van het actieonderzoek bestaan uit een overzicht en uitwerking van tien belemmerende patronen en tien doorbrekende handelingsperspectieven. Deze twintig concepten zijn munitie voor veranderaars binnen de politie. De tien belemmerende patronen bieden veranderaars een bril om te kijken naar weerbarstigheid in veranderprocessen.

De tien doorbrekende handelingsperspectieven bieden veranderaars handelingsrepertoire om weerbarstigheid in veranderprocessen te doorbreken. Wie zich de manier van kijken en het handelingsrepertoire eigen maakt, zal ontdekken dat het mogelijk is om te spelen met weerbarstigheid en bij te dragen aan beter politiewerk.

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.

Specificaties

ISBN13:9789035248595
Trefwoorden:veranderen, politie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:400
Uitgever:Sdu
Druk:1
Verschijningsdatum:17-12-2015
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Spelen met weerbarstigheid