Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Cultuur en btw

(Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2021 9789046610916
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Cultuur is een ruim begrip dat heel wat activiteiten kan omvatten. In dit boek wordt de btw-regeling uiteengezet zoals die voor kunstenaars of verenigingen van toepassing is, in de mate dat ze zich met cultuur bezighouden. Centraal staat het begrip uitvoerend artiest.

Ook de exploitatie van culturele centra, al dan niet in de vorm van een autonoom gemeentebedrijf, komt aan bod. Hierbij is ook de subsidieproblematiek relevant vanuit de btw-aftrek.

Ook de organisatie van evenementen komt ruim aan bod. Welk btw-tarief is van toepassing bij de verkoop van tickets?

Wat is de btw-regeling bij de terbeschikkingstelling van een zaal door de exploitant van een inrichting voor cultuur, sport of vermaak? En wat bij de terbeschikkingstelling van een zaal voor het tentoonstellen van kunstwerken? En wat bij de organisatie van een beurs, een tentoonstelling of een dergelijke manifestatie?

Vaak zijn culturele instellingen vrijgesteld van btw. Zij zijn dan btw-belastingplichtigen zonder recht op aftrek. In een aantal gevallen zijn het echter gemengde btw-belastingplichtigen omwille van de belaste handelingen die ze stellen. Culturele activiteiten die niet vrijgesteld zijn, geven het statuut van gewone btw-belastingplichtige met recht op aftrek.

In dit boek komt het btw-statuut van zowel de kunstenaar zelf aan bod als dat van de culturele instellingen.

Specificaties

ISBN13:9789046610916
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:222
Druk:3
Verschijningsdatum:3-3-2021
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën. Hij is o.a. redactielid van Taxwin en het Tijdschrift Huur. Hij doceert het vak btw aan de faculteit Economische Wetenschappen van de UGent en is gastdocent aan de Fiscale Hogeschool (Odyssee). Kenmerkend voor zijn boeken en artikelen is de heldere analyse van de btw-vraagstukken.

Andere boeken door Stefan Ruysschaert

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Cultuur en btw