Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Tolerantie

Een politieke filosofie van twijfel

Gebonden Nederlands 2024 9789046830451
Nog niet verschenen, verwacht op 19‑07‑2024
14,99

Samenvatting

Tolerantie begint bij twijfel - zo wordt in 'Tolerantie' betoogd. Voor een traditie van denkers over tolerantie - van Voltaire tot Karl Popper - was dit een belangrijk uitgangspunt. Dit boek wil die traditie blootleggen en de waarde daarvan voor onze politiek laten zien.

Twijfel, zelfkritiek en zelfcorrectie kunnen fouten voorkomen en ervoor zorgen dat gemaakte fouten eerder ontdekt en verbeterd worden. Daarnaast is twijfel een bouwsteen voor onderling begrip en verdraagzaamheid - de ander kán gelijk hebben. Maar twijfel kent ook keerzijden. Werkt ze niet verlammend, juist nu de klimaatcrisis ons tot handelen dwingt? Is een overdaad aan wantrouwen niet juist het probleem in politiek Den Haag? Twijfel kan bovendien strategisch of zelfs ontwrichtend ingezet worden - door populisten en complotdenkers.

Dit boek gaat op zoek naar een politieke filosofie van tolerantie. Belangrijkste inspiratiebron daarbij is Karl Popper, bij wie het denken over tolerantie vanuit de waarde van twijfel culmineert.

Specificaties

ISBN13:9789046830451
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:80
Druk:1
Verschijningsdatum:19-7-2024
ISSN:

Over Bastiaan Rijpkema

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden. Voor zijn boek Weerbare democratie won hij de PrinsjesBoekenPrijs voor het beste politieke boek van het jaar. In 2017 werd hij gekozen tot New Scientist Wetenschapstalent. Rijpkema schrijft regelmatig voor NRC Handelsblad.

Andere boeken door Bastiaan Rijpkema

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Tolerantie