Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Hollandse overmoed

Hoe de beste economie van de wereld ontspoorde

Paperback Nederlands 2006 9789050186995
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Eind vorige eeuw had Nederland een van de best presterende economieën ter wereld. Het buitenland keek met bewondering en jaloezie naar het Dutch miracle, waarin de welvaartsstaat samenging met een ongekende economische dynamiek. De tweede Gouden Eeuw was begonnen! Maar toen sloeg de recessie toe en deed dat ongenadig. Geen land werd zo ver teruggeworpen als Nederland. Binnen de kortste keren was ons glorieuze gidsland ineens het lachertje van Europa. Hoe konden wij onze comfortabele koppositie zo plotseling verliezen?

In dit boek reconstrueert Mathijs Bouman nauwgezet de economische achtbaanrit van de afgelopen tien jaar. Op toegankelijke, aanstekelijke en overtuigende wijze vertelt hij het verhaal, van de internethype en het poldermodel van Wim Kok tot de consumentenstaking en de doemscenario's van Balkenende. Tot slot laat hij zien wat voor revolutie in denken en doen van politici, ondernemers en burgers noodzakelijk is om de Neder-landse economie weer op de rails te zetten. Want ook al trekt de conjunctuur momenteel weer wat aan, structurele hervorming van de Nederlandse economie blijft hard nodig.

Specificaties

ISBN13:9789050186995
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:13-4-2006
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

Hollandse Overmoed
Pierre Pieterse | 25 april 2006
Een klein bericht uit het NRC van maandag 24 april. De machtigste financiële mensen van de wereld (ministers van Financiën, centrale bankiers, Ben Bernanke, chef van de Amerikaanse centrale banken, en natuurlijk Jean Claude Trichet) zijn bijeen geweest om ‘onevenwichtigheden in de wereldeconomie’ te bespreken. En dat zijn er nogal wat: Amerika leent te veel, Azië spaart te veel, een recordprijs van olie, en ook de grondstofprijzen rijzen de pan uit. Tegelijk bereiken de beurskoersen nieuwe hoogtepunten. En een laatste renteverhoging tot vijf procent wordt beschouwd als de laatste verhoging. Kortom: geen enkele nervositeit in de markt te bespeuren. Men spreekt alweer van een nieuw Goudlokjescenario: economische groei en inflatie houden elkaar precies in evenwicht; de economie is niet te koud, niet te heet, maar precies goed. Dus vooral niets doen! Een gevaarlijk optimisme. In het zojuist verschenen boek Hollandse overmoed beschrijft Mathijs Bouman hoe precies hetzelfde scenario de Nederlandse economie nog geen tien jaar geleden explosief deed groeien, en vervolgens even explosief deed imploderen.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Mathijs Bouman

Dr. Mathijs Bouman (1966) is journalist en econoom. Bouman treedt wekelijks op als beurscommentator bij RTL-Z en een regelmatige gast bij De Wereld Draait Door. Hij is vaste columnist bij De Groene Amsterdammer en de business-site Z24.nl. Hij geeft lezingen over o.a. kredietcrisis en recessie, de Nederlandse economie en de beurs en is in 2010 gastdocent aan de Vrije Universiteit. In 2006 verscheen zijn boek over de Nederlandse economie: 'Hollandse Overmoed - Hoe de beste economie van de wereld ontspoorde'. Na zijn promotie in 1998, werkte hij als onderzoeker en docent aan verschillende Nederlandse universiteiten. Daarna ging hij de journalistiek in, ondermeer als adjunct-hoofdredacteur van het zakenblad FEM Business. Tussen 2003 en 2005 werkte Bouman bij de Nederlandsche Bank, waar hij voor bankpresident Nout Wellink de tweewekelijkse ECB-vergaderingen voorbereidde. Een jaar later werkte hij als economisch eindredacteur mee aan de vertaling van de autobiografie van Alan Greenspan 'Een turbulente tijd'. In 2009 was Bouman als adviseur en eindredacteur betrokken bij het boek 'De grote recessie' van de directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings. Verder schreef hij mee aan de bundel: 'Bubbels; spraakmakende financiële crises uit de geschiedenis'. In maart 2010 verscheen Boumans nieuwe boek: 'De elektrische spijkerbroek en andere avonturen in de economie.'

Andere boeken door Mathijs Bouman

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Wereldleider
2. Wondereconomie
3. Zeepbel
4. Strobrandjes
5. Recessie.
6. Wanbeheer
7. Kentering

Woord van dank
Begrippenlijst
Gebruikte literatuur
Personenregister
Zakenregister

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Hollandse overmoed