Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Mediale levenskunst

een interculturele polyloog

Paperback Nederlands 2014 9789057183843
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Dit boek wil een bijdrage leveren aan een wijsgerige levenskunst. De notie van medium of 'tussen' staat erin centraal als correctief voor een humanistische levenskunst die de nadruk legt op autonomie als zelfbeschikking (liberalisme) of zel epaling. Het medium verwijst naar de open ruimte waaraan werkelijkheidstichtende vocabulaires of taalspelen hun ontstaan en onderlinge verbondenheid te danken hebben. Wat dit betre , is er enige verwantschap met de leegte (sunyata) als onuitsprekelijke bron van zijn en niet-zijn uit het zenboeddhisme. Mediaal denken wordt zo gecombineerd met een radicale semiconstructivistische visie op de verhouding tussen kennis en werkelijkheid. 'Radicaal' omdat de werkelijkheid binnen vocabulaires zowel cultureel als transcultureel bemiddeld is, en 'semi' omdat er een onbemiddelde werkelijkheid tussen de vocabulaires bestaat. Bewustwording van deze onbemiddelde werkelijkheid is van wezenlijk belang voor een laatmoderne levenskunst. Niet in de eerste plaats vanuit theoretische overwegingen, maar vooral als resultaat van een mediale ervaring. Een toekomstige mediafysica zal een dergelijke ervaring als uitgangspunt nemen om de betekenis ervan voor de wijsbegeerte te ontsluiten. In de inleiding wordt daar een voorschot op genomen. De hoofdstukken uit deel II, die op zichzelf staan en ona ankelijk van elkaar gelezen kunnen worden, belichten vanuit intercultureel perspectief tien thema's die niet mogen ontbreken bij een wijsgerige bezinning op levenskunst.
Giovanni Rizzuto studeerde filosofie, Indische talen en theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceerde filosofie en menswetenschappen aan verschillende hogescholen en is ook werkzaam als essayist en beeldend kunstenaar. Met enige regelmaat publiceert hij in o.a. Hollands Maandblad, Streven, Kunst en Wetenschap en Civis Mundi. Van hem verschenen eerder De reis van Gilgamesj, over dood en eschatologische verbeelding (ASP, 2011) en Bergen en rivieren, filosofische meditaties naar aanleiding van een koan (Asoka, 2011).
Prof. Wim Couwenberg (Civis Mundi) over het boek:
'Een prachtig betoog over mediale levenskunst dat mij zeer aanspreekt. Complimenten voor de heldere wijze waarop een geheel eigen denken leefwijze hierover inzichtelijk is gemaakt.'

Specificaties

ISBN13:9789057183843
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:236
Druk:1
Verschijningsdatum:2-4-2014
Hoofdrubriek:Religie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Mediale levenskunst