Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , e.a.

Geert grote pen 2011

nederlandstalige masterscripties van 5 jonge filosofen

Paperback NL 2012 9789079378401
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De Geert Grote Alliantie Deventer werd enige jaren geleden opgericht met het doel het gebruik van de Nederlandse taal in het hoger en academisch onderwijs opnieuw op de kaart te zetten. Het bestuur verwonderde zich over het feit, dat het proces van verengelsing door alle disciplines denderde.....ook door de geesteswetenschappen, waarin juist de mens met zijn taal, zijn denken en eigen, unieke cultuur het onderwerp van studie is. De horizontale taal van vervoer van gedachten sluit lang niet altijd aan bij de vertikale taal: je moeders taal, de taal van je biotoop, die immers je visie op de wereld bepaalt. Daarbij werkt die dikke Engelstalige deken taalverarming in de hand. De Nederlandse taal, toch echt de eerste taal van het land, wordt gebruikt in Grondwet en kwaliteitskrant, in requisitoir en politieke arena: deze taal verdient het om tot op het hoogste niveau te worden beoefend.

Met de Geert Grote Pen, een prijs voor de beste masterscriptie filosofie geschreven in de Nederlandse taal, wil de Geert Grote Alliantie het gebruik van het Nederlands als taal van cultuur en wetenschap beschermen. De Deventer denker en onderwijsvernieuwer Geert Grote (1340-1384) inspireert ons daarbij bijzonder, met name in zijn rol van bruggenbouwer tussen de taal van wetenschap, het Latijn toen, het Engels nu en die 'van het volk', de moedertaal. Wij richten ons op de academische filosofie, omdat in geen enkele wetenschap taal en denken zo innig met elkaar zijn verbonden. Graag tonen we u de filosofische prestaties van genomineerden en winnaar, jonge 'denkers in moedertaal', die eerder dit jaar bijeen kwamen in de Latijnse School te Deventer.

De jury voor de Geert Grote Pen 2011 bestond uit:
Dr Joke J. Hermsen (voorzitter), schrijfster en filosofe
Prof. dr Paul van Tongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek te Nijmegen en bijzonder hoogleraar ethiek te Leuven
Prof. dr Rudi te Velde, hoofddocent filosofie Universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar filosofie vanwege de Stichting Thomas More aan de Universiteit van Amsterdam

De Geert Grote Pen 2011 heeft met deze bundel zijn beslag. De Geert Grote Pen 2012 is in voorbereiding. Liefhebbers van de Nederlandse taal en de filosofie, beoefenaars van de geesteswetenschappen, onderwijsvernieuwers, nodigen wij uit zich bij ons aan te sluiten.
www.geertgrote-alliantie.nl

Het boek bevat het juryrapport en de vijf scripties met toelichting:

*Aan het einde van de geschiedenis. Geschiedfilosofie en geschied-wetenschap in een overgangstijd;
Gijs van Andel, Universiteit Leiden

*Artificieel bewustzijn en the explanatory gap. Een zoektocht naar de fundamenten van het bewustzijn;
Rob van de Ven , Universiteit van Tilburg

*"(...) denn dieser Eingang war nur für dich bestimmt." Over Derrida's interpretatie van Kafka's Vor dem Gesetz; Toni van Gennip, Radboud Universiteit Nijmegen

*Nietzsche, Taylor en de tegengestelde krachten van de moraal; Michiel Meijer, Universiteit van Tilburg

*Verveelde goden: Kierkegaard, ironie en postmodernisme; Michiel Bellon, Katholieke Universiteit Leuven

Specificaties

ISBN13:9789079378401
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:285
Verschijningsdatum:5-1-2012
Hoofdrubriek:Filosofie

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Geert grote pen 2011