Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De aantrekkelijke stad

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2017 9789079812233
Direct te downloaden

Samenvatting

Steden in de Randstad doen het al jaren beter dan steden in de periferie van het land. Met de Noordvleugel van die Randstad gaat het beter dan met de Zuidvleugel. En in de grensregio's doen Groningen en Maastricht het veel beter dan steden als Emmen en Heerlen. De vraag is hoe dat komt.

Die vraag wordt in dit boek beantwoord. Het onderzoek naar de aantrekkelijke stad combineert inzichten uit de stedelijke economie (urban economics) met inzichten uit de geografische economie (New Economic Geography). Dat maakt het mogelijk om met één empirische analyse zowel het belang van de kenmerken van de stad zelf, als dat van de geografische ligging van die stad aan te tonen.

Doet die ligging er nog toe? Of gaat het vooral om stadsspecifieke factoren zoals historie, esthetiek, cultuur, horeca en veiligheid? Wie zijn er bepalend voor het economische succes van een stad, mensen of bedrijven? Volgt wonen werken, of werken wonen? En wat betekent dat voor het naderende spook van de bevolkingskrimp?

Behalve verklaringen voor de verschillen in aantrekkingskracht tussen Nederlandse steden, biedt dit boek aanknopingspunten om die aantrekkingskracht met stedelijk beleid te vergroten. Daarbij worden politiek gevoelige thema's niet uit de weg gegaan.

Specificaties

ISBN13:9789079812233
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:414
Druk:1
Verschijningsdatum:3-1-2017
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Expertrecensies (1)

De aantrekkelijke stad
Wardy Poelstra | 31 mei 2010
De stad en de stedelijke economie staan al een tijdje volop in de belangstelling. Elke zichzelf respecterende gemeente doet tegenwoordig aan citymarketing en de concurrentie tussen steden onderling neemt navenant toe. Maar wat maakt een stad nu eigenlijk aantrekkelijk in de ogen van bewoners en bedrijven? Welke aspecten maken het verschil? En vallen die aspecten door bestuurders meer dan marginaal te beïnvloeden? In 'De aantrekkelijke stad' doet Gerard Marlet een overtuigende poging om deze vragen te beantwoorden.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
2 stemmen
2
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Gerard Marlet

Gerard Marlet is directeur van onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten, tevens verbonden aan de Utrecht School of Economics en de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder publiceerde hij bij VOC Uitgevers de bestseller 'De aantrekkelijke stad'.

Andere boeken door Gerard Marlet

Inhoudsopgave

Inleiding: Van bedrijventerrein naar Guggenheim

1. Theorieën over de stad
2. Wat is een stad?
3. De succesvolle stad
4. De attracties van de stad
5. De aantrekkelijke woonstad
6. De creatieve stad
7. Conclusies uit de aantrekkelijke stad

Epiloog: Naar nieuw stedelijk beleid

Literatuur
Samenvatting van de aantrekkelijke stad
Summary

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De aantrekkelijke stad