Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De hel, dat is de ander

Het verschil in denken van moslims en niet moslims

Paperback Nederlands 2016 9789082595710
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Het verschil in denken tussen moslims en niet-moslims in Europa is verdeeld in een 'wij' en een 'zij'. 'Moslims' en 'niet-moslims' staan tegenover elkaar. En steeds horen we dezelfde mantra: moslims moeten de kloof dichten. Zij moeten een Verlichting doormaken.

En wat moet de 'niet-moslim'? Om die vraag te beantwoorden ging filosoof Bart Brandsma op bezoek bij de belangrijkste moslimintellectuelen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Senegal, en hij reisde af naar Turkije, Frankrijk, Marokko, Indonesië, Suriname, Senegal, Bosnië, Nepal en Duitsland. Op meeslepende en originele wijze analyseert hij het denken van de homo islamicus en de homo secularis. Hij dringt door in beider werkelijkheid en laat zien hoe de spraakverwarring ontstaat. Hij verliest zich niet in ellenlange verhandelingen over geschiedenis en cultuur, maar kiest voor een korte, precieze duiding van beide werelden, zowel in hun verschillen als in hun overeenkomsten.

Anders dan hij van tevoren verwachtte, kunnen 'wij' en 'zij' elkaar op de belangrijkste terreinen vinden. Zelfs wanneer het gaat om de drie exemplarische controverses in het moslim-debat: `vrije meningsuiting versus godslastering`, `het dilemma religieuze overtuiging versus individuele rechten` en `de scheiding van kerk en staat`. Eindelijk een boek dat de discussie openbreekt.

Bart Brandsma (1967) is filosoof, journalist en documentairemaker, onder meer voor de Nederlandse Moslimomsroep en Amnesty Interntional. Hij publiceert met enige regelmaat in Filosofie Magazine.

Bart Brandsma was te gast in het radio-programma DIAS (RVU) en in het radioprogramma Verkenningen (NMO) en in Kunststof (NPS). Hier vind u een interview met hem in Trouw (naar aanleiding van zijn nominatie voor de Socrates Wisselbeker 2007). En hier vindt u een interview met Bart Brandsma in het tijdschrift ZAMAN.

Specificaties

ISBN13:9789082595710
Trefwoorden:filosofie, Europa, Moslim, kloof
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Uitgever:BB in Media
Druk:1
Verschijningsdatum:15-11-2016
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bart Brandsma

Bart Brandsma is filosoof, trainer en consultant. Na een studie politieke en sociale filosofie werkte hij als journalist en documentairemaker voor onder meer Filosofie Magazine, Amnesty International en de publieke omroep. Hij schreef het boek ‘De hel dat is de ander’ en vanuit zijn organisatie Inside Polarisation traint hij tal van professionals in het omgaan met polarisatie.

Andere boeken door Bart Brandsma

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De hel, dat is de ander