Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interveniëren: Procesbegeleiding versus inhoudsbeïnvloeding, een paradox

Paperback Nederlands 2009 9789086570621
Niet leverbaar.

Samenvatting

Veel (interim) managers krijgen te maken met veranderprocessen. Wanneer tijdens het proces van het formuleren van de probleemstelling en mogelijke oplossingen niet alle belanghebbenden betrokken zijn kan er onvoldoende draagvlaak voor de formulering van de probleemstelling en de gekozen oplossingen ontstaan. Dit kan een blokkade opleveren voor het succesvol implementeren van gekozen oplossingen.

Om dit soort situaties te voorkomen is het raadzaam om te starten met procesbegeleiding, of om dit alsnog te gaan doen zodra tijdens een project duidelijk wordt dat niet alle belanghebbenden aangehaakt zijn. Procesbegeleiding heeft als doel om tot inhoudelijke probleem definities en de oplossingen met besluiten daarvoor te komen. Het komt regelmatig voor dat opdrachtgevers verwachten dat de procesbegeleider (architect en manager) specialistische inhoudelijke kennis bezit, dit afhankelijk van hoever opdrachtgevers zelf van de inhoud van de probleemstelling af staan. Dit ondanks de gevaren die het met zich meebrengt. Een procesbegeleider die zich te sterk laat leiden door inhoudelijke kennis, zo luidt een bestaande en algemeen geaccepteerde visie (De Bruijn, Ten Heuvelhof en In 't Veld, 2008), loopt het risico dat de inhoud het proces verdrijft en tast hiermee zijn/haar eigen positie aan. Dit geeft al direct een spanningsveld aan waarmee de procesbegeleider met inhoudelijke kennis te maken kan krijgen.

Met als doel (interim) managers welke de rol van procesbegeleider invullen en zelf inhoudelijke specialistische kennis hebben inzicht te geven in deze spanningsvelden en hen mogelijkheden te bieden om hier effectief mee om te gaan wordt in deze Thesis gezocht naar antwoorden op onderstaande vragen;

1. In hoeverre is inhoudelijke kennis een noodzakelijke voorwaarde bij het verkrijgen van een opdracht als procesbegeleider en wenselijk voor de voortgang van het proces en de acceptatie van de te nemen besluiten?
2. Op welke wijze en in welke mate beïnvloeden persoonlijke drijfveren de inhoud tijdens een opdracht als procesbegeleider en welke condities moet ik vooraf of tijdens de opdracht pogen te realiseren om inhoud en proces op elkaar te betrekken en te verzoenen?

Specificaties

ISBN13:9789086570621
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:74
Uitgever:Simtrec
Druk:1
Hoofdrubriek:Advisering

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Roland Slegers

Roland Slegers begon zijn carrière op 18-jarige leeftijd (1985) bij de Koninklijke Landmacht en studeerde er op 21-jarige leeftijd af als officier waarna hij zijn eerste managementervaring opdeed. Na een aantal jaren heeft hij de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven en heeft daar diverse managementposities in, vooral, veranderende omgevingen ingevuld. Na een diverse managementfuncties bij zijn laatste werkgever Schuitema Levensmiddelen Groothandel heeft hij begin 2006 de keuze gemaakt om met zijn bedrijf Simtrec BV als zelfstandig interim manager/consultant binnen logistieke omgevingen veranderprocessen vorm te geven en te realiseren. Verder richt hij zich al een aantal jaren op de logistiek voor e-Commerce waarbij hij onderzoek doet naar, publicaties schrijft over en oplossingen ontwikkelt voor het afleverproces, ook wel 'The Last Mile' genoemd. Ook heeft hij gastcolleges aan de TUe over dit onderwerp gegeven. Het onderzoek en ontwikkelen van oplossingen resulteerde in december 2010 in de oprichting van DeliveryMatch waar hij directeur en mede-aandeelhouder van is. Daarnaast coacht hij directie en MT-leden van logistieke bedrijven en organisaties op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie en geeft hij trainingen op dit vlak. In december 2009 studeerde hij als eerste logistiek (interim)manager af aan het IIM/BU Nyenrode voor zijn Masters Interventie Management. Deze studie verdiept zich in het gedrag van mensen in veranderende omgevingen waarbij in wordt gegaan op psychosociale en antropologische aspecten zoals; leiderschap, groepsdynamica, authenticiteit, drijfveren, persoonlijkheidskenmerken en zingeving. In het kader van deze studie publiceerde hij zijn boek 'Interveniëren, Procesbegeleiding versus Inhoudsbeïnvloeding, een Paradox'. Verder is hij bestuurslid van de stichting 'Verkiezing Logistieke Webshop van het Jaar' en vLm Community Zuid. Enkele opdrachtgevers van Simtrec BV zijn; Albert.nl, Christian Salvesen, DHL, Ceva Logistics, Brightpoint, Nutreco, asWatson, Westerman Logistics, Wincanton (JCL), CWS-boco, Technicolor, ANWB, Microsoft, NHTV en de Thuiswinkel Organisatie.

Andere boeken door Roland Slegers

Inhoudsopgave

Voorwoord
Inleiding

Een verkenning van de probleemstelling en een bestaande visie
Het selecteren van de procesbegeleider
Persoonlijke drijfveren in sociale contexten
Het leiderschap van de procesbegeleider
'Help, ik val uit mijn rol'

Conclusies en aanbevelingen

Samenvatting
Literatuurlijst

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Interveniëren: Procesbegeleiding versus inhoudsbeïnvloeding, een paradox