Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Mei 1940

De strijd op Nederlands grondgebied

Paperback Nederlands 2012 9789461057020
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Vijf dagen had het Duitse leger nodig om het Nederlandse leger op de knieën te krijgen. Waarom duurden de gevechten in mei 1940 niet langer? Mei 1940 kan met recht een standaardwerk worden genoemd over de belangrijkste strijd uit de geschiedenis van het Nederlandse leger.

Voor de snelle nederlaag van het Nederlandse leger na de Duitse inval waren altijd plausibel klinkende verklaringen voorhanden: de bondgenoten hadden het erbij laten zitten, het zou een ongelijk gevecht zijn geweest met een veel grotere, beter bewapende krijgsmacht, die bovendien gebruikmaakte van regelrechte terreur, zoals het bombardement van Rotterdam bewees.

De werkelijkheid was gecompliceerder, zoals Mei 1940 duidelijk maakt. Het Nederlandse leger was niet kleiner dan de invasietroepen, het werd niet door de geallieerden in de steek gelaten en de Duitse militairen hielden zich in het algemeen aan het oorlogsrecht. Het bombardement van Rotterdam past niet in het rijtje terreurbombardementen. Het werkelijke verschil, zo maken de militaire historici Amersfoort en Kamphuis duidelijk, was gelegen in training, organisatie en commandovoering.

Specificaties

ISBN13:9789461057020
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:352
Uitgever:Boom
Druk:4
Verschijningsdatum:13-4-2012
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Herman Amersfoort

Herman Amersfoort is hoogleraar militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Piet Kamphuis is de grondlegger en de eerste directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Andere boeken door Herman Amersfoort

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Mei 1940