Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Collectief Arbeidsrecht

Handleiding voor de praktijk

Paperback Nederlands 2013 9789462150478
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het collectief arbeidsrecht wordt omschreven als het geheel van rechtsregels dat betrekking heeft op de werkgevers- en werknemersorganisaties, de collectieve onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden en de overheidsinvloed op deze onderhandelingen. Steeds vaker wordt het medezeggenschapsrecht hieraan toegevoegd.

Voor een goed begrip van het collectief arbeidsrecht is het van belang inzicht te hebben in de arbeidsverhoudingen binnen Nederland. Veel overheidsinstanties en -organisaties houden zich met de arbeidsverhoudingen binnen Nederland bezig. Daarbij vindt veel overleg plaats tussen sociale partners (vakbonden en werkgevers) en de overheid. Wie zijn de belangrijkste spelers binnen de voor Nederland zo kenmerkende overlegcultuur? En wat is tegenwoordig de positie van het collectief arbeidsrecht? Vragen die ook voor werkgevers relevant zijn.

Het overleg over arbeidsvoorwaardenvorming is in Nederland vaak gereguleerd, bijvoorbeeld door de Wet op de Collectieve arbeidsovereenkomst. Bij het maken van arbeidsvoorwaardelijke afspraken moet voortdurend rekening worden gehouden met het fiscale recht en het socialezekerheidsrecht. Dit boek biedt P&O'ers een overzicht van de relevante wet- en regelgeving, waarbij de praktische voorbeelden zorgen voor toegankelijkheid en een link naar de praktijk.

Collectief arbeidsrecht maakt P&O'ers wegwijs in de praktijk van o.a. cao's, medezeggenschap, ontslag en pensioen. De auteurs gaan concreet in op vragen als: Hoe het zit met de cao bij overgang van onderneming? Hoe komt een sociaal plan tot stand en wat is de werkingssfeer ervan? Wat zijn de rechten van een personeelsvertegenwoordiging? Maar ook: Wat zijn de juridische hobbels bij harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden?

Specificaties

ISBN13:9789462150478
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:88
Uitgever:Vakmedianet
Druk:1
Verschijningsdatum:6-12-2013
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Steven Jellinghaus

Dr.mr. Steven Jellinghaus (1969) is advocaat-partner en register-mediator verbonden aan De Voort Advocaten & Mediators te Tilburg. Aldaar richt zijn praktijk zich op de collectieve aspecten van het arbeidsrecht en het sportrecht. Tevens is hij als universitair docent verbonden aan het departement sociaal recht en sociale politiek van de Universiteit van Tilburg. In 2003 is hij daar gepromoveerd op het onderwerp harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, in het bijzonder na fusie en overname. Hij heeft vele publicaties op zijn naam en verzorgt regelmatig post-academisch onderwijs.

Andere boeken door Steven Jellinghaus

Inhoudsopgave

Woord vooraf
Inleiding

Deel 1: Inkomensbeleid
Deel 2: Arbeidsmarkt
Deel 3: Pensioen en AOW
Deel 4: Sociale zekerheid
Deel 5: Fiscale maatregelen
Deel 6: Zorg

Lijst van afkortingen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Collectief Arbeidsrecht