Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Secundaire victimisatie als probleem: Herstelrecht als oplossing?

Een onderzoek naar de reikwijdte van secundaire victimisatie en herstelrecht in het straf-, civiel- en bestuursrecht in Nederland

Paperback Nederlands 2020 9789462908734
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Dit rapport gaat over twee actuele onderwerpen: secundaire victimisatie als probleem en herstelrecht als oplossing. Secundaire victimisatie houdt in dat mensen slachtoffer worden door de juridische procedure. Verschillende groepen slachtoffers worden in verband gebracht met secundaire victimisatie, zoals slachtoffers van seksueel geweld, migranten, maar ook letselschadeslachtoffers, artsen, veteranen.

Deze slachtoffers worden opnieuw slachtoffer omdat ze niet worden geloofd, niet serieus worden genomen of onjuist worden bejegend door professionals in het recht en daardoor het vertrouwen in het recht verliezen of minder goed herstellen. Herstelrecht is een duurzame vorm van confl ictoplossing waarbij principes als herstel van het leed, behoeften van rechtzoekenden, dialoog en wederzijds respect centraal staan.

Herstelrecht beoogt om mensen hun conflict samen in dialoog te laten oplossen. Binnen het strafrecht is er momenteel veel aandacht voor herstelrecht. Mediation in strafzaken wordt nu structureel gefi nancierd door de overheid. Maar ook in het aansprakelijkheidsrecht, familierecht en bij de overheid is er steeds meer beweging in de richting van aandacht voor dialoog en immateriële behoeftes.

In het rapport wordt ook verslag gedaan van Europese netwerkactiviteiten rondom het voorkomen van secundaire victimisering van slachtoffers van seksueel geweld en het mogelijk bevorderen van herstel in het kader van toegang tot eerlijke schade vergoeding.

Het onderzoek is vernieuwend omdat het onderzoek verschillende rechtsgebieden betreft. De auteurs laten zien dat de problematiek van secundaire victimisatie niet alleen voorkomt in het strafrecht, maar ook in het civiel- en bestuursrecht. Denk in het bestuursrecht bijvoorbeeld aan de slachtoffers van de kinder toeslagenaffaire. De auteurs beargumenteren dat herstelrechtelijke principes kunnen voorkomen dat mensen last krijgen van een juridische procedure, niet alleen in het strafrecht maar ook in het civiel- en bestuursrecht. Herstelrechtelijke principes kunnen vormgegeven worden in gedragscodes en andere initiatieven.

Specificaties

ISBN13:9789462908734
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:110
Druk:1
Verschijningsdatum:8-12-2020
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Nieke Elbers

Dr. Nieke Elbers is universitair docent bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving

Andere boeken door Nieke Elbers

Over Iris Becx

Iris Becx, MSc is promovenda bij de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving.

Andere boeken door Iris Becx

Inhoudsopgave

Inhoudsopgave
Voorwoord 7
Samenvatting 9
Summary 15

1 Inleiding 21

2 Methoden 27
2.1 Literatuuronderzoek 27
2.2 Interviews 30
2.3 Deskresearch 32
2.4 Expertmeeting 35

3 Resultaten 37
3.1 Secundaire victimisatie 37
3.1.1 Literatuuronderzoek 37
3.1.2 Interviews 49
3.2 Herstelrecht 55
3.2.1 Literatuuronderzoek 56
3.2.2 Interviews 62
3.3 Slachtoffers van seksueel geweld 69
3.3.1 Routes voor schadevergoeding 69
3.3.2 Goede praktijken en knelpunten 73

4 Discussie 81
4.1 Secundaire victimisatie 81
4.2 Herstelrecht 86
4.3 Slachtoffers van seksueel geweld 91
4.4 Beperkingen van het onderzoek 94
4.5 Toekomstig onderzoek 95

5 Conclusie 97

Referenties 99

Bijlage I Disseminatie 105
Bijlage II Onderzoeksteam 109

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Secundaire victimisatie als probleem: Herstelrecht als oplossing?