Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Weg van het Binnenhof

Hoe de politiek zijn plek verloor

Paperback Nederlands 2022 9789463822305
Nog niet verschenen, verwacht op 12‑09‑2023

Samenvatting

In de Kamer hoort de geur te hangen van wilde beesten, wist D66-leider Hans van Mierlo. Voor Winston Churchill moest een parlement voldoen aan de ijzeren wet van krapte: boven op elkaar debatteren in een sfeer van urgentie, zoals we dat nog steeds kunnen zien in het Lagerhuis.

Wat is de betekenis van een plek voor de cultuur van een democratie? Nu de Nederlandse politiek voor het eerst in ruim tweehonderd jaar het Binnenhof heeft verlaten, dringt die intrigerende vraag zich op. In 1992 verhuisde de Tweede Kamer vanuit de oude, krappe vergaderzaal en een doolhof van gangen en nissen op het Binnenhof naar de gepolijste nieuwbouw aan het aanpalende Plein. Nu het hele complex aan vernieuwing toe is, heeft het parlement zich teruggetrokken in een betonnen bunker verderop in Den Haag.

Van een clubhuis naar een kantoortoren: intimiteit maakte steeds meer plaats voor zakelijkheid – en misschien zelfs voor vervreemding. Het parlement is door de jaren heen veranderd in een vesting. De parlementaire pers wordt regelmatig achter hekken en koorden gedrongen, met woordvoerders en spindoctors als de poortwachters. Wat zegt dat allemaal over de Nederlandse politiek? Bestaat er een weg terug naar een lossere, open cultuur?

Terwijl de ervaren Tromp naar het verleden kijkt, richt de jonge Aharouay zich op de huidige verhoudingen. Uit de dialoog die zo ontstaat, wordt de niet te onderschatten betekenis duidelijk van een plek voor de politieke cultuur.

Specificaties

ISBN13:9789463822305
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:196
Druk:1
Verschijningsdatum:12-9-2023
ISSN:

Over Lamyae Aharouay

Lamyae Aharouay (1990) is politiek redacteur van NRC Handelsblad.

Andere boeken door Lamyae Aharouay

Over Jan Tromp

Jan Tromp (Haarlem, 1949) is journalist en schrijver. Hij was onder meer chef van de politieke redactie van de Volkskrant, adjunct-hoofdredacteur en correspondent in de VS. Jarenlang was Tromp een van de presentatoren van het radioprogramma Met het oog op morgen. Eerder verscheen van deze auteur onder meer Voor de duvel niet bang, mr. Dries van Agt (samen met Paul Witteman) Deinig aan Zee, schipperen in Den Haag, In New York en domweg gelukkig, De Achterkant van Nederland, hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken (samen met Pieter Tops) en Nederland Drugsland (samen met Pieter Tops).

Andere boeken door Jan Tromp

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Weg van het Binnenhof