Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Integrale kindcentra

Van visie naar uitvoeringspraktijk

Paperback Nederlands 2020 9789493209121
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In een integraal kindcentrum (IKC) staat zowel de pedagogische als de didactische ontwikkeling van kinderen centraal. Diverse disciplines werken samen met als doel een optimale ontwikkeling van alle kinderen van 0 tot 13 jaar, of zelfs 18 jaar. Naast opvang en onderwijs biedt een IKC ook voorzieningen voor zorg en welzijn, sport en cultuur.

Dit boek beschrijft het fenomeen kindcentrum vanuit verschillende perspectieven: dat van de (integrale) kindontwikkeling, de participatie van ouders op de arbeidsmarkt, het IKC als professionele gemeenschap én als arbeidsorganisatie. Uitgebreide praktijkvoorbeelden belichten het leiderschap, doorzettingsvermogen en geduld dat nodig is om zo’n mooie voorziening voor kinderen te realiseren, samen met alle partners. Het boek sluit af met ‘de route naar het kindcentrum’: de weg van de intenties naar de daadwerkelijke uitvoering.

De bijdrage die kinderopvang én basisscholen afzonderlijk leveren aan de arbeidsparticipatie, kan bij een organisatievorm als het kindcentrum worden geïntensiveerd en uitgebreid, door ook specifiek op de wijk afgestemde activiteiten voor ouders aan te bieden. Zo zijn er kindcentra die bijvoorbeeld lessen Nederlandse taal bieden aan ouders met een taalachterstand. Die lessen zijn niet alleen belangrijk voor de (arbeids)participatie en maatschappelijke integratie van ouders, maar ook voor de taalontwikkeling van de kinderen.

Specificaties

ISBN13:9789493209121
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:184
Druk:2
Verschijningsdatum:28-12-2020
Hoofdrubriek:Schoolboeken
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Hans Schwartz

Hans Schwartz is als senior adviseur arbeidszaken verbonden aan het CAOP. Van huis uit is Hans macro-econoom, hij heeft zich geleidelijk bewogen van de beleidskern (Ministerie van OCW) naar de uitvoeringspraktijk in het funderend onderwijs. In deze periode is hij onder andere actief geweest als financieel-economisch beleidsadviseur, projectleider, midden-manager en cao-onderhandelaar. Nu werkt hij voor onder andere het Arbeidsmarktplatform PO en de VO-raad in de regio. Ook wil hij bijdragen aan een goede verbinding tussen mensen en middelen en begeleidt hij schoolbesturen bij regionale samenwerking en de ontwikkeling van strategisch HRM-beleid. Hij is betrokken geraakt bij het thema integrale kindcentra via de beweging Kindcentra 2020, als begeleider van de Expertgroep arbeidsmarkt, -voorwaarden en -verhoudingen.

Andere boeken door Hans Schwartz

Over Marijke Bertu

Marijke Bertu is jarenlang werkzaam geweest in het primair onderwijs. Zij heeft pedagogiek en opleidingskunde gestudeerd en is als adviseur verbonden aan de KPC Groep. Marijke is voornamelijk werkzaam voor het primair onderwijs en voorschoolse voorzieningen. Zij is gespecialiseerd in het jonge kind, VVE-ondersteuning en -training binnen voor- en vroegschoolse organisaties, en handelingsgericht werken. Vanuit Onderwijs Innovatie is ze actief rondom Onderwijs Anders, waarbij er gekeken wordt hoe het huidige onderwijs effectiever en passender kan worden vormgegeven, aansluitend bij de 21e-eeuwse onderwijsontwikkelingen. Ook ‘van visie tot gebouw’ maakt hiervan deel uit. De doorgaande lijn en verbinding met de voorschoolse instellingen zijn onderdeel van de werkzaamheden, inclusief het inrichten en vormgeven van kindcentra. De focus hierbij is altijd het kind.

Andere boeken door Marijke Bertu

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Integrale kindcentra