Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Lanceringsevent Managementboek Sprekers - Een verslag

Het sprekersbureau van Managementboek: ‘Managementboek Sprekers’ ging van start met een introductie-event op 28 november, in De Baak te Driebergen. In een wervelend en energiek programma stelden 10 sprekers uit de ‘stal’ van Managementboek zich voor aan een goedgevulde zaal.

Justin van Lopik | 11 december 2014 | 5-7 minuten leestijd

Wie is geschikter om de aftrap van Managementboek Sprekers te verrichten dan de auteur die het managementboek op de kaart zette bij het echt grote publiek? We hebben het over 'de man die zijn eigen achternaam is geworden', Joep Schrijvers. Auteur van Hoe word ik een rat. In de 12 minuten die hij heeft zet hij uiteen waar hij, een dikke 10 jaar nadat 'De rat' werd uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar en de bestsellerlijsten bestormde, mee bezig is en over spreekt: De geschiedenis van leiderschap – oftewel: hoe er nooit wat veranderd is. In kort bestek en met zijn kenmerkende flair, enthousiasme en humor, geeft hij een samenvatting, gelardeerd met een Boudewijn Buch-achtige act waarin hij – met plastic handschoentjes en al – het 'oudste managementboek ter wereld' onthult. (En nee: Het is niet de bijbel. En ook niet het boek van Taylor.)

Dan meteen door naar Vaart maken. Hans van der Loo laat zien dat veranderingen beginnen met een kleine groep enthousiaste koplopers. Gezien de beperkte tijd doet hij dat door het publiek de wave te laten doen. Een prima metafoor die ook goed past bij andere typische ‘Van der Loo-thema’s’ als energie en goede zin. De boodschap: maak een feest van veranderen en doe dat met de mensen die ook echt wíllen veranderen.

Een andersoortige organisatie’activist’ is Jaap Peters. Spreker 3 in de line-up. Hij vertelt hoe zijn motivatie om terug te gaan naar de kern van organiseren geboren werd in de tijd van de varkenspest. Gezonde dieren werden geruimd vanwege een financieel kortetermijnbelang. Hoe kan dat? Waarom doen we dit? Vroeg Peters zich af. Hij waarschuwt: ‘Als u mij in huis haalt haalt u een man met een missie naar binnen.’ Dat u het even weet.

Dan Arend Ardon. Net als Van der Loo is Ardons thema veranderen, en ook hij doet dat met kopgroepen. ‘Je moet zichtbaar zijn om gevolgd te worden’, zegt hij, en vertelt hoe hij een veranderkopgroep liet vergaderen in het atrium. Bij de volgende bijeenkomst verdubbelde het aantal deelnemers spontaan, en bij sessie drie en vier gebeurde dat opnieuw. Ardons sterkste punt als spreker – betekenisvolle interactie met het publiek – is lastig te vatten in zo’n korte presentatie. Maar het komt toch even voorbij als hij vertelt over hoe hij omging met de CEO die op enig moment wilde deelnemen aan de ‘atrium-sessies’, zonder – in de woorden van de CEO – het proces te verstoren.

Marijke Lingsma is coach en spreekt over coachen. En coachen… is nogal contextafhankelijk. Daarom is ze ook meer vraaggericht dan andere sprekers, en zoekt ze interactie met haar publiek. Haar motto: ‘Zoom uit tot je het glas ziet dat de lekke band veroorzaakt.’ Ze toont een aantal werkvormen en legt uit hoe die haar in sessies helpen dat glas op de spreektafel te krijgen.

Andre de Waal – de man van de wetenschappelijke onderbouwing en betrouwbare data – is 'live' confronterender dan op het geduldige papier. Hij wil graag spreken over zijn frustraties. Zijn frustraties met u welteverstaan. U levert namelijk minder service dan u denkt. De kunst is een servicepiek vast te houden, en hoewel De Waal ons voorziet van 5 ‘knoppen’ om aan te draaien, benadrukt hij dat er geen hapklaar recept bestaat. Elke situatie is weer anders. ‘Mijn methode is slecht nieuws voor slechte managers en vergt creativiteit.’ De Waal helpt u er graag bij.

Arko van Brakel is directeur van De Baak en speelt een thuiswedstrijd. In zijn thuistenue (spijkerbroek) deelt hij zijn belangrijkste uitgangspunt: Betekenis. Betekenis ligt besloten in de cultuur. Hij geeft dat handen en voeten met een verhaal over hoe hij – terwijl hij dat eigenlijk niet wilde – toch ja zei toen hem werd gevraagd Harry Starren op te volgen bij De Baak: Dat zat hem in wat Van Brakel ‘het dna’ van De Baak noemt. Gestart met geld van de Marshallhulp en het eerste instituut dat een Chief Happiness Officer binnenhaalde voor een keynote speech. Van Brakel: ‘Hun focus ligt op het bereiken van ‘integriteitsoptimum’, in plaats van een winstoptimum.’ Van Brakel kan u laten zien waarom dat een goed idee is.

Wouter Hart is een verwonderaar. Hij spreekt met gevoel voor drama en humor. ‘Vroeger waren standaarden van belang, maar in de participatiemaatschappij moeten we juist van de norm weg organiseren.’ Hij illustreert dit met het verhaal over hoe zijn zoontje leerde de straat over te steken. Helemaal aan het begin waren er strakke regels voor het ventje. ‘Stoppen. Links kijken, rechts kijken, en weer links kijken. Alleen als er niks aankomt mag je oversteken.’ Later stond Hart samen met zijn zoontje aan de rand van een lange, overzichtelijke weg. In de verte kwam een tractor aangesloft, en prompt stopt zijn zoontje. Dus eigenlijk voor niks. Soms ‘werken’ binaire instructies gewoon niet en moeten we over op Hart ‘afwijken van de norm-sturing’ noemt.

Yousri Mandour trapt af met een redelijke vraag: ‘Wie van u zit in een gestagneerde of zelfs krimpende markt?’ Ruim de helft van de handen gaan omhoog. Mandour pakt door met het benoemen van groeidiamanten die tegen de stroom in toch groeien in zo’n lastige markt, en stelt de vraag: ‘Hoe creëert uw organisatie eigenlijk waarde?’ Dat doe je volgens Mandour niet met plannen: Zoals Mike Tyson zei: ‘No plan survives the moment you get punched in the mouth.’ Daarom moeten we schetsen, en niet plannen. Ook geeft hij richting over hoe je dat schetsen dan moet doen: Stel onredelijke vragen: ‘Wat als uw organisatie nog maar 1 product in de schappen zou hebben? Wat gebeurt er dan? Hoe verandert uw businessmodel?’

‘Het leven is verwarrend eenvoudig’, zegt de slotspreker van dag: De energieke Jan van Setten. ‘U moet schaars zijn en aantrekkelijk’, zegt hij, ‘en dat geldt ook voor uw bedrijf.’ Zoek dus naar wat u onderscheidt en wat u aantrekkelijk maakt. Wat antwoordt uw klant als u vraagt: Wat zou u missen als wij morgen verdwenen zijn?’Het antwoord is wat u onderscheidend maakt, en dat antwoord kan weleens verassend zijn. Van Setten wapent ons nog met een paar van zijn kenmerkende oneliners. We geven er nog eentje: ‘Dans met je klant in plaats van te sleuren om te zeuren.’

De zaal is weer opgeladen. Maar de middag is voorbij.


Meer informatie vindt u op www.managementboek.nl/sprekers

Deel dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden