Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Mijn persoonlijk leiderschap - GROEI SNOEI BLOEI

Wat verlangen we naar de afloop van de pandemie. We willen onze vrijheid en bewegingsruimte terug. Terug naar wat het was. Met de vaccinaties en meer groepsimmuniteit kruipen we de pandemie uit. Hoe ga jij verder na de pandemie? 

Yolanda van Dongen | 21 mei 2021 | 4-5 minuten leestijd

Het effect van de corona periode op ons geluk

De Corona periode heeft op ons allemaal effect gehad. Maar liefst 53 % van de Nederlanders geeft aan nu minder gelukkig te zijn dan vóór de pandemie. En ook zegt 10 % gelukkiger te zijn. Voor ruim 35 % van de Nederlanders is het geluksgevoel gelijk gebleven, ondanks alle veranderingen die de afgelopen periode mee heeft gebracht. Zo is het voor iedereen anders.

Herwaarderen wat we hadden


Ruim een jaar hebben we anders geleefd. Ongekend. De meesten van ons hebben een dergelijke crisis met effect op hun persoonlijk leven zelden of nog nooit meegemaakt.

We zijn onszelf op verschillende manieren tegengekomen. Positief en ook minder positief. We zijn gaan ervaren wat we missen, wat we met terugwerkende kracht juist meer zijn gaan waarderen. Even binnenlopen bij een collega en bijkletsen. Lekker uit eten en hangen in de kroeg. Straatfeest, strandfeest, feestdagen gezamenlijk vieren; het is niet meer vanzelfsprekend. Ons sociale leven is gedoofd, onze rollen zijn verschoven. Werk en privé loopt met (verplicht) thuiswerken nog meer in elkaar over. Huidhonger en sociale isolatie zijn woorden waar we ons nu veel meer bij voor kunnen stellen.

En dan is de lockdown opgeheven en alles weer open


Grote groepen gevaccineerd en groepsimmuniteit. Lockdown opgeheven. Alles weer open. Na zo'n lange periode van beperkingen en ons inhouden; we gaan los! Ik moet dan denken aan het gedicht van Remco Campert ‘Niet te geloven' uit zijn dichtbundel uit 1962 over de periode net na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. In dit gedicht staat de zin ‘Alles zoop en naaide/ heel Europa was een groot matras/ en de hemel het plafond/ van een derderangshotel.' Niet helemaal mijn vocabulaire maar de boodschap is helder. We willen ontladen, het leven vieren. En dan....? Als de eerste euforie voorbij is?

Gaan we terug naar zoals het was?


Ik denk het niet. Geteleporteerd worden naar vóór maart 2020 nog voordat de pandemie uitbrak. Nee daar is te veel voor gebeurd. Verhoudingen zijn veranderd, Online werken en ontmoeten is niet meer weg te denken uit ons leven. De wereld is er anders uit gaan zien. 

Als het merendeel van de bevolking gevaccineerd is en er groepsimmuniteit is ontstaan en we weer onze ‘vrijheid' terug hebben, hoe staan we dan in ons leven? Hoe zorgen we voor onszelf? Hoe verbinden we ons met de ander? En ook heel belangrijk, als we de pandemie uitkruipen hoe zorgen we voor onze energiebalans? Wat kost energie en wat geeft energie? 

Terug naar vóór maart 2020 gaat dus echt niet gebeuren. Wel kun je alvast anticiperen door de balans op te maken van je huidige leven. Wees voorbereid op wat komen gaat.

Persoonlijk leiderschap

Waar sta ik nu? Welke rollen heb ik nu? Wat kan ik? En waar krijg ik (weer) energie van? GROEI|SNOEI|BLOEI - ontwikkel je persoonlijk leiderschap helpt om overzicht te krijgen over je leven. Aan de hand van de metafoor van een bloem doorloop je aspecten uit je leven en maak je je huidige balans op. En............je gaat aan de slag om je leven op jouw manier vorm te geven. Waar wil je heen en wat doet er nu echt toe voor jou? Wat is jouw persoonlijke route en hoe geef jij daar invulling aan? Hoe herpak jij de regie over je eigen leven? Je gaat naast het opmaken van je huidige balans ook aan de slag met je actieplan richting de toekomst.

Mijn persoonlijk leiderschap - GROEI|SNOEI|BLOEI levert jou op:

- Overzicht: Je krijgt een completer en bewuster beeld over wat je doet in je leven, waar je voor staat.

- Focus: Het wordt je helder waar je je focus op legt en wilt leggen, wat voor jou echt belangrijk is.

- Keuzes: Als je overzicht hebt en focus weet je ook beter voor jezelf waar je goede keuzes kunt maken.

- Balans: Met de juiste focus en keuzes ontstaat er meer balans. Jij hebt daar meer regie op.

- Prioriteiten: Je krijgt zicht op waar jij je aandacht aan wilt geven. Wat voor jou hoofd en bijzaak is. Waar je wel en niet je energie in wilt steken.

- Zelfvertrouwen: Je versterkt je zelfvertrouwen door in je keuzes trouw te zijn aan jezelf. En meer voor elkaar te krijgen wat bij jou past.

- Energie: Je weet wat je energie kost en ook wat je energie oplevert. En hoe je hierin goed voor jezelf kunt zorgen binnen jouw mogelijkheden.

Over Yolanda van Dongen

Yolanda van Dongen (1964) is teamcoach en coach persoonlijke ontwikkeling en werkt sinds 2000 vanuit haar bureau Van Dongen & Co. Zij is geboren in Afrika en heeft in verschillende landen en continenten gewoond. Deze achtergrond heeft veel invloed gehad op de keuzes die zij in haar leven en loopbaan heeft gemaakt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden