Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Succes begint bij jezelf - Een praktisch stappenplan voor persoonlijke groei

Hoe goed ken jij jezelf eigenlijk? Weet jij waarom je de dingen doet die je doet? En formuleer jij doelen voor jezelf? Vragen die Natalie van Zeeland en Sabine Kerkmeijer-van der Peijl beantwoorden in Succes begint bij jezelf. In hun preview vertellen ze over hun boek.

Natalie van Zeeland | 26 mei 2022 | 3-5 minuten leestijd

In de praktijk merken we dat zowel studenten, young professionals als startende ondernemers het lastig vinden om aan te geven waar ze voor staan en waar ze voor gaan. Ze vinden onderwerpen als persoonlijke groei, je why of toekomstdroom al snel zweverig of soft. Maar ook al ben je hier niet zo van, dan nog is het handig om goed te weten wat je leuk vindt en wat bij je past. Hoe kun je anders beoordelen of je de kansen die op je pad komen moet pakken of niet?

Stappenplan

Ons vorige boek Van idee naar start-up is net als Succes begint bij jezelf een stappenplan. De allereerste stap van dat stappenplan, stap 1.1, is Bepaal je Why. Werkende met het boek ervaarden we dat studenten en starters moeite hebben om deze stap uit te voeren en op zoek waren naar meer houvast. Want wat is nou je Why, waarom is dat belangrijk en hoe bepaal je die?

Concreet en helder

Hoewel er best veel (zelfhulp) boeken zijn geschreven over onderwerpen als je Why of purpose, persoonlijke ontwikkeling of persoonlijke effectiviteit, zijn maar weinig boeken compleet en echt praktisch en toepasbaar. Een niet zweverig, concreet en helder boek miste. Een boek waarin bewezen wetenschappelijke inzichten over zelfinzicht, persoonlijk leiderschap en ondernemersvaardigheden samen komen zoals in Succes begint bij jezelf.

Op een heel toegankelijke en praktische wijze helpt dit boek je om gericht te werken aan je persoonlijke groei. Groei richting succes. Succes zoals jij dat zelf definieert. En dat is voor iedereen anders. Voor de een is dat het beklimmen van de carrièreladder, voor de ander is dat een goede werk – privé balans of dingen doen waar je blij van wordt.

Begin!

Als je voor groei gaat, dan neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en succes. Je krijgt nieuwe inzichten, gaat doen, leren en weer verder. Het vraagt lef om naar jezelf te kijken en inzicht te krijgen in wie je bent. Om van daaruit dingen te gaan doen, uit te proberen en te leren. Of om nieuwe of andere dingen te proberen. En als het even nog niet lukt op eigen initiatief hulp te vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een coach. In het stappenplan hebben we de stappen opeenvolgend weergegeven en toegelicht. Maar het is jouw pad. Begin waar het voor jou past. Het belangrijkste is dat je begint. Het hoeft niet perfect, maar in kleine stapjes verbeteren is helemaal goed. En vergeet niet onderweg je succes te vieren!

Doelen

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel bevat een stappenplan dat je helpt om concrete doelen te formuleren en die ook te gaan behalen door te doen wat je leuk vindt en wat bij je past. We reiken je de bouwstenen aan om die doelen te formuleren. De vier stappen helpen je om duidelijk te krijgen waar je nu echt voor staat en je toekomstdroom te verhelderen. Door inzicht te krijgen in wie je bent en wat je belangrijk vindt, te onderzoeken waar je goed in bent en wat je heel erg leuk vindt (stap 1), kun je beter bepalen waar je voor staat en waar je voor gaat (stap 2). Op basis daarvan kun je concrete (ontwikkel)doelen formuleren. Die doelen vertaal je vervolgens naar acties (stap 3). Om van daaruit te gaan doen; dingen uitproberen, daar van leren en je doelen realiseren (stap 4).

Toolbox en vaardigheden

Het tweede deel bevat een toolbox met bijna 50 templates, oefeningen en modellen. Door diverse lezers al een ware goudmijn genoemd. De toolbox biedt een ruime keuze per stap en onderwerp zodat je de oefening of template kunt kiezen die bij jou past.

Deel twee bevat naast de toolbox ook vijf vaardigheden die voor iedereen belangrijk zijn. Want hoe succes er ook voor jou uitziet, communiceren en samenwerken zijn daarbij altijd belangrijk. Voor het behalen van je doelen zijn daarnaast reflecteren, creatief denken en persoonlijke effectiviteit van belang.

Uit de eerste reacties merken we dat dit boek niet alleen geschikt is binnen het hoger onderwijs of voor startende ondernemers, maar dat ook loopbaancoaches enthousiast zijn om het in te zetten.

Over Natalie van Zeeland

Natalie van Zeeland is verbonden aan OutoftheToolbox.nl. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in ondernemerschapsonderwijs.

Over Sabine Kerkmeijer-van der Peijl

Sabine Kerkmeijer-van der Peijl is verbonden aan OutoftheToolbox.nl. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring in ondernemerschapsonderwijs.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Natalie van Zeeland, Sabine Kerkmeijer-van der Peijl
Succes begint bij jezelf

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden