Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Meer zien van jezelf - Anders leren kijken

‘Meer zien van jezelf - Anders leren kijken’ van Rens van Loon & Ymke van Zwet is bedoeld voor iedereen die zichzelf beter wil begrijpen. Een kans om anders te kijken naar jezelf en te groeien in het leven. In hun preview vertellen ze hoe hun boek er kwam.

| 14 juli 2023 | 3-4 minuten leestijd

In het voorjaar van 2022 ontmoetten wij elkaar tijdens de leiderschapsontwikkeling bij woningcorporatie Eigen Haard. Rens als ontwikkelingspsycholoog en Ymke als deelnemer en illustrator. Door onze wederzijdse interesse in elkaars werk ontstond spontaan de wens om samen te werken aan een boek over ‘je als mens ontwikkelen en veranderen’. Het was geen kant-en-klaar-liggend plan, maar als een weg die een zwerm vogels door de lucht trekt. Iedere wijziging in tekst en beeld leidde tot een reactie bij de ander. Dat proces was fascinerend voor ons als auteurs, om zo te werken en de teksten en beelden te laten ontstaan.

Vertrouwen, veiligheid & veranderen

Dat vraagt vertrouwen en je veilig voelen bij het thema veranderen, dat voor zovelen van ons in dit tijdsgewricht aanleiding is tot het tegendeel: je niet veilig voelen en jezelf niet (meer) vertrouwen. Mensen een intern houvast geven in deze situatie, die – als we er goed over nadenken – inherent is aan het menselijk bestaan, dat is ons doel met dit boek. Het leven is principieel onvoorspelbaar, en wij mensen houden van voorspelbaarheid. Of toch niet? Over die spanning tussen weten wat je voelt, doet, denkt en jezelf aanpassen aan nieuwe onbekende en onzekere situaties, waarvoor je anders moet gaan kijken. Dat is de uitdaging van dit boek en de uitnodiging aan de lezer. Daarin proberen wij behulpzaam te zijn, in dat zoeken naar betekenis in een wereld waarin die niet zomaar (meer) duidelijk is. 

Je weg vinden

Het thema van het boek – jezelf leren kennen, ontwikkelen en vormgeven – is een complex thema, dat in de geschiedenis van de filosofie en de psychologie voortdurend onderzocht wordt. Het beter begrijpen wie je bent, helpt bij jouw persoonlijke ontwikkeling en om meer richting te vinden in je leven.

Jezelf veranderen als spel van denken, dichten en doen

De tekst in het boek, de afbeeldingen en de kaarten helpen je speels en systematisch bewust te worden van wat je eigenlijk denkt, voelt en doet. Het boek biedt een helpende hand om op een speelse, dichterlijke manier anders te gaan kijken naar je zelf in een complexe wereld. Ons zelf bestaat uit vele ‘ikken’ met specifieke gewoonten van denken, voelen en doen die in verschillende situaties – soms niet passend en adequaat - naar voren komen. Ieder van ons ontwikkelt gewoonten en dat is noodzakelijk om je leven kunnen te leiden zonder over elk detail na te hoeven denken. Maar de kernvraag is hoe je je manier van denken, voelen en handelen soepel kunt houden en bewust aanpassen aan nieuwe situaties? Kun jij gewoontes veranderen als je erachter komt dat deze niet meer effectief zijn, niet meer passen bij gewijzigde taken, bij veranderde culturele en maatschappelijke normen?

Speel, denk, dicht, dans!

Door de vragen en technieken die we aanreiken, de losse kaarten in het boek, word je bewust van jezelf, van je gewoonten en je denken. Je ontdekt op een speelse manier hoe je verschillende aspecten van jezelf in balans kunt brengen en meer grip kunt krijgen op wat je voelt. Om echt te durven ervaren wat je meemaakt. Dit kun je voor jezelf onderzoeken, maar ook met anderen!

Meer zien van jezelf is een integratie van denken (hoofd), dichten (hart) en dansen (handen) bij persoonlijke ontwikkeling. Wij willen je laten zien hoe dit samen kan komen in een creatief spel van je ontwikkelen naar meer vrijheid.

Over Rens van Loon
Prof. Dr. Rens van Loon is Hoogleraar Dialogical Leadership aan de School of Humanities (Universiteit van Tilburg) en Director Culture, Leadership and Learning bij Deloitte Consulting Nederland. Tevens is hij board-member van de International Leadership Association(ILA). Hij is gespecialiseerd in Dialogical Leadership, Waarderingstheorie en Zelfkonfrontatiemethode, Motivatie Assessment, Competence Management, Leiderschapsontwikkeling in de context van organisatie- en cultuurontwikkeling.
Over Ymke van Zwet

Ir. Ymke van Zwet is illustrator, creatieve veranderaar en  strategisch adviseur bij woningcorporatie Eigen Haard.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden