Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Vallen, opstaan en doorgaan -  Zonder falen geen succes

Van waardevolle missers tot lachwekkende blunders: iedereen maakt ze én leert er vaak van, ook Kim Buitenhuis. Ze vindt het tijd dat daar de aandacht naar uitgaat in een wereld die nu nog voornamelijk uit perfecte plaatjes lijkt te bestaan. Terwijl dat laatste juist onzeker maakt. Tijd dus voor een tegengeluid, ze schreef een boek vol leerzame faalverhalen.  

Kim Buitenhuis | 31 juli 2023 | 3-4 minuten leestijd

We focussen vaak op het eindresultaat: imposante trackrecords, daar gaat het om. Maar eigenlijk is de weg ernaartoe veel interessanter. Vooral als je kijkt naar de momenten die anders liepen dan verwacht, want hoe ga je daarmee om? Onmisbaar voor het behalen van succes, beamen ook de 41 vrouwen die ik sprak voor mijn boek ‘Vallen, opstaan & doorgaan: Zonder falen geen succes’. Waarom alleen vrouwen, denk je nu wellicht. Als journalist heb ik de afgelopen jaren voor magazines als Marie Claire, Ouders van Nu, VIVA en Grazia verschillende succesvolle vrouwen geïnterviewd. Tijdens deze gesprekken viel me op dat de weg naar hun succes allesbehalve perfect is verlopen, terwijl dat voor de buitenwereld vaak wel zo overkomt. Daardoor bedacht ik: zou het niet te gek zijn om dit soort faalverhalen te bundelen, en hierbij diverse experts aan het woord te laten voor meer tools en inzichten?

Nothing box

Al snel kwam ik er mede dankzij brain balance expert Charlotte Labee achter dat vrouwen faalmomenten eerder herkennen en er meer mee bezig zijn dan mannen. Dit heeft o.a. te maken met het deel van ons brein dat ons helpt om vergissingen te herkennen en opties af te wegen: dit deel is bij vrouwen groter. Hierbij speelt ook mee dat mannen een ‘nothing box’ hebben en werkelijk aan helemaal niks kunnen denken. Vrouwen hebben dat niet, is inmiddels bewezen vanuit de wetenschap. Het kan dus zijn dat mijn boek vrouwen nog meer aanspreekt dan mannen. Al is het natuurlijk voor iedereen bedoeld die ook maar iets over falen wil weten.

Faalanalyse

Van faalangst tot perfectionisme: zo’n beetje alle facetten die met falen te maken hebben komen aan bod. Zo legt faalkundige en sprekerscoach Saakje Bakker uit waarom je met een faalanalyse uiteindelijk verder komt dan de kop in het zand-techniek. ‘Het helpt om je af te vragen:

[*] Wat ging er fout?

[*] Hoe fout is het eigenlijk?

[*] Welke rol heb ik hierin gespeeld?

[*] En waar heb ik invloed op (gehad)?’

Oplossingsgerichte houding

Het helpt je ook verder als je falen leert zien als lessen die onmisbaar zijn om verder te komen. Zoals Sharon Hilgers – oprichter van My Jewellery doet. ‘Dat dingen anders lopen dan gedacht of misgaan, is onderdeel van het bouwen aan een business. Mijn oplossingsgerichte houding helpt me hierbij, net als de wetenschap dat ik niet alle wijsheid zelf in pacht heb en dat dit ook niet nodig is. Daarom werk ik samen met een team en ben ik open, eerlijk en gewoon mezelf naar mijn teamleden.’

Waardevolle connecties

Als iets niet lukt of gaat zoals verwacht, maakt het je vaak juist creatiever om uiteindelijk bij jouw beoogde resultaat te komen, leerde ik van Kelly Weekers - o.a. bekend van De Kracht van Keuze. Daarbij levert openheid over dit alles je waardevolle gesprekken en connecties op, ben ik dankzij dit boek achter. Iets wat niet alleen Kelly, maar ook haar compagnon Moniek van Rheenen dagelijks merkt: ‘Juist als ik open ben over mijn leermomenten bereik ik het meest, zoals online via LinkedIn waar ik veel deel.’ Laten we onze missers en leermomenten dan ook niet langer voor onszelf houden. Die hebben we immers allemaal, want niemand is perfect en dat is maar goed ook.

Over Kim Buitenhuis

Kim Buitenhuis is freelance journalist voor diverse (online) magazines en mediabureaus, waaronder Grazia, Marie Claire en Ouders van Nu.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden