Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Jack Welch over de toekomst van Europa

Onlangs organiseerde Focus een seminar rond Jack Welch – voormalig topman van GE, en auteur van de boeken Waar het om gaat en natuurlijk Winnen. Uiteraard was het thema ‘winnen’, naar het gelijknamige boek van Welch. Voordat de grootmeester zelf aan het woord kwam, drukte Charles Groenhuijsen de microfoon onder de neus van een aantal Nederlandse topmannen. Een paar treffende citaten. ‘Winnen mag in Amerika, dat maakt de drive daar extra groot.’ (Piero Overmars, ABN AMRO). ‘Laten we ophouden met onze gedoetjes.’ (Gerlach Cerfontaine, Schiphol). ‘Nederland is dichtgeslibd met regels.’ (Ad Scheepbouwer, KPN). De boodschap is duidelijk: laten we een voorbeeld nemen aan de VS, en de koe bij de horens vatten. En, zo bleek tijdens de paneldiscussie, laten we vooral het voor ondernemers dodelijke klimaat veranderen: regelzucht, gebrek aan geld voor onderwijs, middelmatigheid, en kleingeestigheid. Zo wordt het nooit wat met Nederland! Op deze manier worden we door de concurrentie weggeblazen. Opmerkelijk genoeg zag Welch dat toch even anders. ‘Onder de oppervlakte en ondanks de klaarblijkelijke verlamming, zie ik grote veranderingen.’

Pierre Pieterse | 2 juni 2006 | 1-2 minuten leestijd

Welch relativeert eerst maar even de grote getallen die er bijvoorbeeld over China de ronde doen. Het land mag dan wel negen procent groeien per jaar, tegen de Verenigde Staten vier procent. Maar het Amerikaanse BNP is groter dan het Chinese. Daardoor bedraagt de Amerikaanse groei in absolute bedragen 400 miljard dollar en de Chinese 160 miljard. Van dat bedrag moet China wel een vier keer zo grote, en nog steeds straatarme, bevolking voeden als de Verenigde Staten. En, zo vraagt Welch zich, hoe lang pikt het volk nog dat ze met minimale salarissen worden afgescheept. Daarnaast ziet Welch de industrialisatie van landen als China en India niet alleen als een bedreiging maar vooral als kans. Welvaart in die landen betekent een enorm afzetpotentieel voor Westerse bedrijven. ‘Bijvoorbeeld voor een bedrijf als jullie Unilever,’ aldus Welch.

Welch ziet eigenlijk vooral lichtpuntjes. ‘Natuurlijk is er de vergrijzing. Zijn er rellen in Frankrijk. Maar onder de oppervlakte en de klaarblijkelijke verlamming, zie ik grote veranderingen.’ Hij memoreert de grote afzetmarkten die er sinds 1989 in Oost-Europa, het hoge opleidingsniveau, de noodzakelijke saneringen die nu worden doorgevoerd, en de flexibilisering van de arbeidsmarkten. Kortom, Europa is volgens Welch een winnaar. Alleen weten we dat zelf nog niet. Of willen we dat niet weten, ingegeven door onze aangeboren hang naar middelmatigheid en kleingeestigheid.

Over Pierre Pieterse

Pierre Pieterse was tot februari 2022 hoofdredacteur van Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boeken bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden