Doorgaans worden strategie-uitvoering en organisatieverandering als een rationeel proces neergezet, terwijl de meeste succes- en faalfactoren een sociaal-emotioneel karakter hebben. Om die menselijke trekken zichtbaar te maken is voor storytelling gekozen: fictie verweven met non-fictie. Dit boek neemt je mee op ontdekkingsreis en verbindt niet alleen theorie met praktijk en strategie met uitvoering, maar ook hoofd met hart en waarden met gedrag.
Over strategie-uitvoering en verandering
Je expeditie begint met de reconstructie van mHealth: donkere wolken hangen boven de organisatie, een turnaround is onafwendbaar. Al snel doorloop je een proces van continu communiceren, leren en veranderen, namelijk strategie-uitvoering. Resultaat wordt vooral bepaald door het aanpassingsvermogen van elk individu in de organisatie. Je bewandelt twee wegen die in elkaars verlengde liggen, die van strategie en uitvoering.
Bovenstroom verankerd in onderstroom
Realisatie van het streven is je eindbestemming: succes op zowel de korte als lange termijn. Om dat te bereiken maak je onderweg een aantal strategische en operationele tussenstops. Je staat uitgebreid stil bij analyse, visie, missie, doelen en acties. Deze vijf stappen leiden als oorzaak en gevolg naar resultaat. Samen vormen de zes het organisatie-ontwikkelingsmodel; in een oneindige lus verankeren ze de bovenstroom in de lastig te managen onderstroom.
Van inspiratie naar verantwoordelijkheid
Op reis van strategie en uitvoering naar resultaat leer je veranderen, schatten opduiken en ijsbergen omzeilen. Omdat snelle en regelmatige communicatie doorslaggevend is, navigeer je op één A4'tje. Met het oog op klanten, team, cultuur en financiën bevat deze strategisch-operationele kaart visie, missie, doelen en acties. Je wilt alle belanghebbenden inspireren en verantwoordelijkheid laten nemen: maximaal resultaat met een minimaal plan.
Natuurlijk, (r)evolutionair veranderen
Net als mensen hebben organisaties de gewoonte pas te veranderen als ze met de rug tegen de muur staan en een revolutie nog maar de enige uitweg is. En dat terwijl de natuur ons iedere dag laat zien hoe vanzelfsprekend veranderen eigenlijk is, want elk moment is anders. Aanpassen zit in onze aard, in ons hele mens-zijn. Daarom dwaal je door het terrein van rationele en emotionele intelligentie alsook door deelgebieden daarvan, ons leervermogen.
Hoe ons brein daadwerkelijk functioneert
Het gaat niet alleen over ons denken, doen en laten maar ook over het voelen en leren. De onderstromen hebben meer invloed dan we willen toegeven. Want waarom houden we graag vast aan het oude en zijn we zo bang voor het nieuwe? Om die vraag te beantwoorden word je langs de werking van de hersenen geleid en ontdek je dat ons brein empathischer is dan we veronderstellen, en ons onbewuste slimmer is dan ons bewuste.
Van een burn-out naar een turnaround
Die ervaring doe je op door over dé levensles van Anna van Gemeren te lezen. Als interim-leider van mHealth lijkt ze perfect, maar ook zij maakt fouten. Haar burn-out betekende een ommekeer in haar leven. Door zich bewust te worden van zichzelf en haar omgeving heeft ze haar oorspronkelijkheid en echte ik teruggevonden. Het persoonsontwikkelingsmodel loodst je door dat eindeloze proces: een leven lang leren.
Bewustwording als basis van authenticiteit
En hetzelfde geldt voor organisaties. Visie en missie zorgen voor eigenheid, richting en ambitie. Maar bewust leiderschap is niet alleen resultaatgericht, het is ook mensgericht en dat is de kern van dit dagboek. Bovendien is deze weloverwogen stijl van leidinggeven een eerste stap naar diversiteit, inclusie, zelfsturing en de participatiemaatschappij. Hoe bewuster de mensen, hoe bewuster de organisaties, en hoe bewuster en duurzamer de samenleving.