Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Iedereen kan leiden - Persoonlijk leiderschap in organisaties

Iedereen kan leiden brengt leiderschap terug naar de essentie: het beste in jezelf en in anderen naar boven brengen. De auteur, Frans van de Ven, vertelt erover in deze preview.

Frans van de Ven | 22 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

De uitdagingen van de 21ste eeuw tonen aan dat we, meer dan ooit, nood hebben aan goed leiderschap. Telkens opnieuw wordt bewezen dat leiderschap één van de belangrijkste factoren is die zowel de resultaten als het welzijn in organisaties beïnvloedt. Het maakt daarbij geen verschil of het commerciële, publieke, non-profit, politieke of andere organisaties zijn.

positieve beïnvloeding

Hierbij zie ik leiderschap niet enkel als een hiërarchische relatie. Leiderschap is voor mij evengoed persoonlijk leiderschap. Het is een proces van positieve beïnvloeding waarbij je het beste in jezelf en anderen naar boven brengt. Met als doel die onderlinge beïnvloeding tussen medewerkers, al dan niet in een hiërarchische relatie, maximaal te laten bijdragen aan zowel de missie van de organisatie als het werkgeluk van de medewerkers.

Bos

Gezien het belang van leiderschap in organisaties, is het dan ook geen wonder dat leiderschapsmodellen als paddenstoelen uit de grond schieten. De Engelstalige zoekterm ‘leadership model’ geeft in Google meer dan 1.000.000.000 resultaten. De bijbehorende afbeeldingen geven duidelijk weer hoe groot de diversiteit aan modellen is. Het is moeilijk om door de bomen het bos nog te zien.

Universele basisprincipes

Dit is waar ik met mijn boek Iedereen kan leiden het verschil wil maken. Iedereen kan leiden gaat over de twee universele basisprincipes die het fundament vormen van elke succesvolle vorm van leiderschap. Van persoonlijk leiderschap tot het leiden van organisaties. No-nonsense, voorbij de waan van de dag en back to the basi(c)s.

Het eerste basisprincipe is Positieve Connectie.

Positieve connecties zijn gebaseerd op vertrouwen, respect, erkenning, autonomie en zingeving. Niet op macht en angst. Aan sterke, positieve connecties kan je bouwen. Hoe sterker de positieve connectie, hoe sterker de wederzijdse positieve invloed kan zijn.

Het tweede basisprincipe is Authentiek Maatwerk.

Leiderschap moet authentiek zijn en tegelijkertijd afgestemd op de context, de situatie, de betrokken personen, de aard van het werk, de timing, de cultuur, ... Er is bijgevolg niet één uniform, allesomvattend model of één zaligmakende stijl als het over leiderschap gaat. Leiderschap is het voortdurend inzetten van ‘de beste versie van jezelf’ om binnen een bepaalde context de gewenste impact te hebben.

evenwichtsoefening

Kortom, in Iedereen kan leiden zie ik leiderschap als een evenwichtsoefening tussen trouw zijn aan je persoonlijke voorkeuren en je aanpassen aan de context en de objectieven. De ‘koord’ in deze evenwichtsoefening wordt bepaald door de ‘Positieve Connectie’ tussen jou en de ander. Hoe sterker deze connectie is, hoe krachtiger je invloed kan zijn.

De basis van goed leiderschap

In ‘Iedereen kan leiden’ licht ik deze twee basisprincipes toe aan de hand van talrijke voorbeelden en praktische oefeningen. Het is een boek waar iedereen, van individuele medewerker tot CEO, onmiddellijk mee aan de slag kan. Ik toon je de weg naar sterkere connecties en nieuwe evenwichten. Op die manier beantwoord je zelf de vraag ‘Welke leider wil ik zijn?’ en leg je de basis voor een leiderschap dat jou, jouw collega’s, jouw team, jouw organisatie en onze wereld ten goede komt.

Het is mijn missie en vurige wens om met Iedereen kan leiden een positieve, constructieve bijdrage te leveren aan zowel het werkgeluk als de prestaties van alle medewerkers in organisaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden