Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De menselijke maat - Stap in de cirkel van empathisch leiderschap

Niet eerder werd er een boek uitgebracht over de menselijke maat in de context van de juridische wereld. Een delicaat onderwerp over de maat van het toepassen van menselijk gevoel in de advocatuur, bedrijfsleven en politiek dat volop in de belangstelling staat. 

Marie-José Gilsing | 29 april 2022 | 2-3 minuten leestijd

In mijn boek duid ik het begrip ‘de menselijke maat’ in de advocatuur en in de hele samenleving. Een revolutionaire oproep aan advocaten, rechtenstudenten en andere professionals om te leven en te werken vanuit het hart, voor zichzelf en de ander.

Missie

Toen ik 20 jaar geleden als advocaat begon voelde ik me gehandicapt. Ik had wel juridische kennis, maar wist niet goed wie ik was als mens. Als mens was ik een groot aanhanger van het harmoniemodel. Als advocaat moest ik rebels zijn. Ik vond het lastig om die kwaliteiten met elkaar te verenigen.

Uit onderzoek blijkt dat de emotionele vaardigheden van een professional twee keer zo belangrijk zijn als de technische en intellectuele vaardigheden. Dat betekent dat we niet kunnen volstaan met een blijvende verdieping in de vakinhoud, maar hebben te zorgen voor een blijvende verdieping in onze emotionele capaciteiten en wie we zijn als mens.

Met mijn boek wil ik rechtenstudenten en advocaten, maar ook professionals in het bedrijfsleven en politiek inspireren: ‘Tegenwoordig is het onmisbaar om de menselijke maat in je werk te betrekken. We moeten leren elkaar te vinden in wat ons werkelijk met elkaar verbindt, namelijk mens zijn. Dat zorgt voor de menselijke maat. Ken u zelve is hier het adagium, want elk inzicht in je leven begint met echt inzicht in jezelf.’

Revolutionaire inspiratie

Als advocaat ontdekte ik dat cliënten een chronisch gebrek aan inlevingsvermogen en empathie in de juridische wereld ervaren. Daarom bemoedig ik advocaten en andere (juridische)professionals om de eerlijke blik op zichzelf te vergroten, zodat ze zich beter met hun hart kunnen verplaatsen in een persoon of situatie: ‘Dan kun je sneller tot de essentie van het probleem komen, ervaar je minder tegenwerking en kunnen problemen menselijker worden opgelost.’

Bovendien is investeren in persoonlijk leiderschap noodzakelijk voor het verbeteren van de mentale en emotionele gezondheid van studenten en professionals. Die staat de laatste jaren steeds meer onder druk. Want door zelfkennis word je authentieker,veerkrachtiger en stressbestendiger en ben je meer in balans. Dit vergroot je toegevoegde waarde in de dienstverlening naar je cliënt en in je bijdrage aan het kantoor/bedrijf waarin je werkzaam bent.

De stappen van de cirkel van empathisch leiderschap

De afgelopen 20 jaar heb ik een lange reis door de cirkel van empathisch leiderschap gemaakt. Een innerlijke reis op zoek naar mezelf. Op mijn reis zijn moed, zelfcompassie en leiderschap belangrijke thema’s in mijn leven geworden. In de zeventien stappen van de cirkel reik ik handvaten aan hoe je je zelfbewustzijn kan vergroten. Aan de hand van mijn eigen levenservaring laat ik zien hoe je met meer zelfcompassie het vertrouwen in jezelf kan voeden en authentieker, autonomer, steviger, invoelender, moediger, veerkrachtiger, daadkrachtiger, evenwichtiger, bevlogener en blijer kan functioneren, zodat je nog meer van betekenis kunt zijn voor een ander. Want een investering in jezelf is per definitie een investering in de ander.

Over Marie-José Gilsing

Marie-José Eleonore Gilsing werkt als gespecialiseerd familierechtadvocaat-mediator en als advocatencoach. Voor haar werk als coach heeft ze een post hbo-coaching opleiding met goed gevolg afgerond. Sinds 2013 heeft ze, tegenwoordig gevestigd in Leiden, haar eigen advocatenpraktijk onder de naam Orbis Advocatuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden