Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Samen intelligent bewegen -  Gedragsverandering in de hoogste versnelling

Door samen met anderen te bewegen, ontstaat er een krachtig speelveld voor persoonlijke groei. Je ervaring is rijker, je hersenen ontwikkelen zich beter en je leert sneller. In 'Samen intelligent bewegen' helpt Fabio D'Agata je ontdekken hoe dat werkt. Je leest over veelvoorkomende vraagstukken en het veranderproces dat erbij hoort.

Fabio D'Agata | 6 september 2022 | 3-4 minuten leestijd

Een verandering bedenk je met je hoofd, maar maak je met je hele lichaam. Met dat motto richtte ik 10 jaar geleden mijn bedrijf SPAT Verandert op en schreef ik in 2018 mijn eerste boek: Intelligent Bewegen. Daarin lees je hoe je lichaamsbeweging kunt inzetten voor persoonlijke groei. In mijn nieuwste boek heb ik er één woordje voor gezet: Samen.

Lichaamsgerichte oplossing

Ik durf inmiddels te stellen dat Samen Intelligent Bewegen niet alleen je groei (en dat van anderen) in een versnelling zet, maar dat het tegelijkertijd ook een lichaamsgerichte oplossing is voor eenzaamheid, stress, burn-out en depressiviteit.

Acht bijzondere experts

Voor dit boek heb ik bijzondere experts gesproken die mij in het schrijfproces nog meer inzicht en context hebben gegeven. De inhoudelijke bijdragen en cases komen van voormalig topvoetballer Marco van Basten, psychiater Wiepke Cahn, sportsocioloog Ramón Spaaij, zorgvernieuwer Amira Yehya, haptonoom Ted Troost, choreograaf Adriaan Luteijn, sociaal wetenschapper Anja Machielse en psychiater Dirk de Wachter. 

Dirk de Wachter ziet het groeiend aantal mensen dat kampt met eenzaamheid en depressies niet als een probleem van het individu, maar van de hele samenleving. We moeten elkaar opzoeken en delen wat er in ons omgaat, zegt hij.

Drie grote krachten

1.  De muur breekt af

Mensen die met een depressie kampen, zeggen vaak niets meer te kunnen voelen. Wie niet goed met het eigen gevoel in verbinding staat, heeft een grotere kans op klachten. Bewegen kan helpen om dichter bij je gevoel te komen, mits je het op een intelligente manier invult. Zo ontdekte ook Amira, die van kinds af aangeleerd om een stevige muur om haar gevoelsleven heen te bouwen: ‘Ik merkte dat ik niet geraakt kon worden. Als ik een zielige film keek bijvoorbeeld, deed het me niks. Ik kon mijn emoties ook niet uiten. En nog steeds vind ik dat moeilijk. Wat ik gemerkt heb, is dat die muur wordt doorbroken door beweging en vermoeidheid, dan lukt het me makkelijker om me te uiten.’  

2. Je komt dichter tot elkaar

Bewegen dus, als middel om dichter bij je emoties, maar ook om dichter bij elkaar te komen. Je moet alleen wel weten hoe. Choreograaf en theatermaker Adriaan Luteijn brengt mensen met elkaar in verbinding door middel van lichaamsbeweging. De les die ik van hem heb geleerd is dat er sprake moet zijn van een bepaalde gelijkwaardigheid, om vanuit daar samen een ontwikkeling door te kunnen maken. Beweeg- en sportactiviteiten kunnen helpen in dat proces, maar kunnen de situatie ook verergeren en juist het verschil benadrukken. Door bijvoorbeeld je diepere drijfveer te delen, leg je een basis om onderlinge verbinding te versterken. Hoe dat werkt leg ik verder uit in mijn boek.

3. Persoonlijke groei komt in de hoogste versnelling 

Tegenwoordig bewegen we niet alleen minder, we kiezen ook steeds vaker voor beweegactiviteiten waarbij we geen anderen nodig hebben. Dat is zonde, want door je lichaam samen met anderen te bewegen, kun je als mens sneller groeien. Door samen te bewegen is de ervaring rijker, ontwikkelen de hersenen zich beter en leer je sneller. 

Dit boek staat bol van bijzondere persoonlijke veranderingen: mensen die sneller re-integreren terwijl ze langdurig ziek waren, mensen die opgewekt worden terwijl ze depressief waren en mensen die zich verbonden voelen terwijl ze eenzaam waren. In het boek tref je veelvoorkomende vraagstukken die herkenbaar zijn en het veranderproces dat samen in beweging is gerealiseerd. Je vindt ook wetenschappelijke onderbouwing, praktische tips en het advies van de experts. Na het lezen kun je de methode succesvol inzetten voor jezelf, je team of je organisatie.

Over Fabio D'Agata

Fabio D'Agata (1984) is oprichter en directeur van SPAT Verandert, gespecialiseerd in duurzame gedragsverandering door beweging. Zijn methode is inmiddels omarmd binnen het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en overheidsinstellingen. Door zijn vernieuwende visie op beweging en persoonlijke groei is hij een veelgevraagd spreker op dit gebied.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden