Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Lessen van een topvrouw

Oprah Winfrey noemt het al 'het nieuwe manifest van de werkende vrouw'. Lean in - Vrouwen werk en de weg naar succes van Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg is kort na het verschijnen een ware sensatie in de Verenigde Staten, en zal de komende jaren ongetwijfeld een inspiratiebron voor menig carrièrevrouw blijven.

Jeroen Ansink | 23 april 2013 | 1-2 minuten leestijd

In het boek vertelt de 43-jarige chief operating officer hoe zij het tot een van de machtigste zakenvrouwen in de Verenigde Staten heeft geschopt. En dat niet alleen: ze is gelukkig getrouwd, heeft twee kinderen, en gaat elke dag om half zes naar huis. Haar advies:

- Laat je horen, ook al maakt het je niet populair. Vrouwen die vooral aardig gevonden willen worden doen zichzelf tekort. Mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken lopen weliswaar het risico onthoofd te worden, maar ze zijn wel zichtbaar. Goede managers hebben respect voor werknemers die hun mond durven te openen, en zullen eerder geneigd zijn om ze in hun carrière te helpen dan een sympathieke grijze muis.

- Zoek de mentor die je verdient. Eén van de redenen waarom Sandberg zo succesvol is dat ze in haar carrière kon rekenen op de steun van machtige mentors, waaronder Oprah Winfrey, voormalig Minister van Financiën Tim Geithner en Harvard-professor Larry Summers. Dergelijke connecties hebben deuren geopend die anders gesloten zouden zijn, maar kwamen niet uit de lucht vallen. Benader nooit een vreemde en laat je reputatie voor je spreken, aldus Sandberg: ‘De sterkste relaties ontstaan uit een gemeende en vaak verdiende verbondenheid die door beide partijen wordt gevoeld.’

- Sta voor iets belangrijks. Succesvolle vrouwen die een goede zaak publiekelijk durven te omarmen zijn waardevoller dan uitblinkers die zich op de vlakte houden. Dat bleek ook tijdens het recente World Economic Forum in Davos, waar het publiek veel meer aandacht had voor Sandberg dan voor de bedeesdere IMF-topvrouw Christine Lagarde.

- Fake it till you make it. Gebrek aan zelfvertrouwen is misschien wel het grootste carrière-obstakel: het leidt ertoe dat mensen hun verwachtingen gaan temperen en hun ambities naar beneden bijstellen. Ook Sandberg werd aanvankelijk verscheurd door twijfels, zo bekent ze in haar boek. Maar die onzekerheid wist ze te maskeren door te doen alsof.

Over Jeroen Ansink

Jeroen Ansink is journalist in New York. Hij schrijft en schreef onder meer voor HP/De Tijd, Elsevier Weekly Magazine en Fortune.com. Voor Managementboek schrijft hij interviews. Ansink voltooide een vrij doctoraal in de Letteren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde het certificaat Business Journalism aan de Wharton Business School aan de Universiteit van Pennsylvania.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden