Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Over Jack, Elon en weer Steve

In Op zoek naar de nieuwe Steve Jobs staan 51 tips (sic!) die het DNA van een nieuwe Steve Jobs bepalen. ‘Steve’, super ondernemer en visionair. In Elon Musk lijken wij hem al te hebben. In China kijken ze naar Jack Ma, oprichter en (tot voor kort) CEO van Alibaba, de online gigant.

Bertrand Weegenaar | 10 september 2015 | 1-2 minuten leestijd

In de boekentop 10 van dat land prijken drie boeken over hem en zijn bedrijf bovenaan. Jack is daar HET voorbeeld van superondernemer. Met onze bril is hij echter van het Jeff Bezos gehalte, net iets minder want één kunstje (een online winkel) geflikt. Steve en Elon hebben er meerdere op hun naam staan en hebben of zijn bezig de wereld te veranderen.

Maar 51 tips? Pff dat is niet makkelijk voor een HR manager, of een investeerder. Nu komen ze van de hand van Nolan Bushnell (en hij heeft ze laten opschrijven door Gene Stone) die zelf onder andere met Atari zijn sporen heeft verdiend. En hij heeft als baas en mentor Steve vaak aan zijn bureau gehad. Het boek gaat vooral over het herkennen en koesteren van creatief talent. Iets dat de doorsnee manager in zijn organisatie graag ziet, maar vaak lastig handen en voeten kan geven. Een taak voor HR zou je dus denken. Toch beklijft de vraag: is dit nu bedoeld om een Steve Jobs ‘kloon’ te vinden of een Apple cultuur te maken?

Terug naar Steve. Er is weer een boek over hem verschenen: Steve Jobs. Waanzinnig goed van Jessie Hartland. Een inmiddels in tien talen vertaalde beeldroman. Het verhaal is stevig gefundeerd op de Walter Isaacson biografie (Steve Jobs - de biografie). Het is in een zwart-wit tekenstijl gemaakt en, dat is natuurlijk erg persoonlijk, wat kinderlijk. In de tekenstijl en de teksten. Korte staccato tekstjes. Gelet op het succes is er markt voor.

Het is niet de eerste beeldroman over het leven van Steve Jobs. De zen van Steve Jobs uit 2012 is van een heel ander tekenniveau maar beslaat ook maar één thematisch aspect van Jobs leven.

(En in de VS met stip vanuit het niets op 1: De wording van Steven Jobs van Brent Schlender en Rick Tetzelli, naar eigen zeggen het echte verhaal van Steve.)

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden