We weten inmiddels veel over het brein. Televisie en radio besteden er uitgebreid aandacht aan en ook worden er steeds meer boeken over geschreven. Dat je deze informatie eveneens kunt toepassen om een betere en effectievere leider te worden, daar wordt nog relatief weinig aandacht aan besteed. Dat vind ik erg jammer, want deze kennis kan het niveau en de effectiviteit van de huidige managers op een eenvoudige manier verhogen. Dat is erg nodig, want deze tijd daagt ons uit om een nieuw leiderschap te ontwikkelen.
Mijn boek Neuroleiderschap, van macht naar kracht is geschreven om hier verandering in te brengen. Het geeft de moderne manager praktische handvatten om de kennis uit de neurowetenschapen toe te passen in het dagelijks werk als manager. Als leiderschapscoach met een artsenachtergrond merkte ik dat veel van mijn klanten worstelen met de vraag hoe om te gaan met een onvoldoende betrokken team. Of dat ze gefrustreerd raken omdat collega’s vaker het glas half leeg zien dan het glas half vol. Irritatie over het toenemende individualisme, waardoor minder teamwerk wordt geleverd, is ook een fenomeen waar veel van mijn klanten mee bezig zijn.
Stress, irritatie, frustratie, interne worstelingen, enzovoort hebben een grote invloed op je brein en op je functioneren. Het kan er gemakkelijk voor zorgen dat je geleid wordt door de waan van de dag. Dergelijke gevoelens zorgen voor een veel minder goed functionerend brein. Neuroleiderschap kan hier verandering in brengen.
Ik heb in dit boek kennis uit de neurowetenschappen gekoppeld met de dagelijkse uitdagingen van een manager. Hoe zorg je er als manager voor dat je een negatief team ombuigt naar een positief team? Hoe vergroot je de betrokkenheid van het team? Wat kun je doen om je eigen prestaties op een dag te vergroten? Hoe ga je beter met stress om? Hoe zorg je voor goede besluitvorming? Hoe kun je stress gebruiken voor groei? Hoe kun je leidinggeven met compassie? Hoe verbind je zakelijkheid met mensgerichtheid? Al deze vragen beantwoord ik in dit boek.
En let op! De basiskennis van neuroleiderschap is universeel toepasbaar. Als je deze basis voldoende begrijpt, zal je deze op veel andere terreinen kunnen toepassen. Ik besteed derhalve veel aandacht in het boek om de basis van neuroleiderschap uit te leggen. Een belangrijk basisprincipe is neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit betekent dat hersenen kunnen veranderen en zich continu aanpassen. Iedereen kan derhalve zelf zorgen dat hij zijn eigen brein verandert of aanpast! Dat lukt niet zomaar. Daarvoor heb je wel een bepaalde attitude nodig. Een belangrijk motto in mijn leven is altijd geweest: ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien.’ Ik heb een broertje dood aan mensen die klagen in plaats van zelf verantwoordelijkheid nemen. Dit motto zie je terug in de werking van neuroplasticiteit. Als je je brein wilt aanpassen moet je vooral handelen! Een actiegerichte houding staat centraal in neuroleiderschap.
Toen ik mij verdiepte in neuroleiderschap was ik aanvankelijk huiverig. Want ik ben een gevoelsmens en vind zingeving belangrijk. Ik was bang dat bezig gaan met het brein ervoor zou zorgen dat ik geen aansluiting meer zou vinden met zaken als gevoel en zingeving. Het tegendeel blijkt echter het geval. Ik heb gemerkt dat de kennis van het brein mij juist heeft geholpen om zingeving en gevoel een plek te geven. Dit blijkt overigens niet alleen bij mij zo te zijn, maar ook bij al de klanten die ik met deze kennis heb mogen coachen en trainen.
Neuroleiderschap is het instrument om managers te ondersteunen in de transitie naar leiders waar we nu behoefte aan hebben. Dat zijn leiders die de mens centraal zetten. Het zijn leiders die de transitie van macht naar kracht maken.
Guido de Valk is oprichter van De Valk Leadership Company, expert in leiderschapscoaching en ontwikkeling. Hij schreef Neuroleiderschap.