Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Mooier kunnen we het echt wel maken

Met het boekje Mooi werk heeft Ben Tiggelaar in het werkveld een gevoelige snaar geraakt. Ben Tiggelaar grijpt in zijn essay terug op het werk van Martin Seligman en Stephen Covey.

Bertrand Weegenaar | 19 februari 2016 | 1-2 minuten leestijd

Seligman publiceerde Authentic Happiness (vertaald als Gelukkig zijn kun je leren) in 2002 en startte de Positieve Psychologie-beweging. Waar Tiggelaar in zijn boekje op wijst is het grote effect, geluk, waar een positieve instelling toe kan leiden. Gelukkig voelen leidt onder meer tot grotere levenstevredenheid, betere gezondheid en betere levensverwachting. En dit gevoel is maakbaar.


Seligman geeft aan dat psychologie lang in het teken heeft gestaan van terugkijken naar je verleden en veel technieken om daar mee om te gaan. In de Positieve Psychologie leer worden dezelfde technieken gebruikt om maar naar voren, naar de toekomst, te kijken. Positieve psychologie is zowel een wetenschap als een beweging.


Het hart van Seligmans boek wordt gevormd door de onderkenning van je persoonlijke sterkten. De mijne, na het nemen van een test, bevatten mijn ‘signature strengths' : Creativity, Leadership, Love of Learning, Hope en Fairness. Vanuit deze krachten kun je voortbouwen: in je werk, je privé leven, je hobby's, etc. Vanuit management perspectief is het interessant om na te denken om mensen te stimuleren deze krachten te gebruiken in persoonlijke groei en training. Dit als alternatief voor training inzetten om ‘mindere' vaardigheden (de verbeterpunten) te trainen.
Een makkelijke en snelle manier om bekend te raken met de mogelijkheden om positieve psychologie in je privé en werk toe te passen is de Coursera Cursus Positive Psychology) van Barbara Fredrickson te volgen. Naast natuurlijk het werk van Martin Seligman te lezen EN toe te passen.


Samen maken we er steeds een beetje mooiere wereld van.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden