Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Geld in overvloed

Dankzij de kredietcrisis zijn er allerlei nieuwe financieringsvormen ontstaan, als alternatief voor bankfinanciering. Fons Huijgens schreef er een boek over. In Geld in overvloed laat hij zien waar het geld over de plinten klotst, en hoe u dat naar uw organisatie dirigeert. Een preview.

Fons Huijgens | 21 maart 2016 | 3-4 minuten leestijd

De economie trekt aan. Ondernemers zien nieuwe kansen. De vooruitzichten zijn goed en de rente is laag. Maar... waar haal je het geld vandaan?

In het verleden gingen ondernemers naar de bank voor financiering. Maar banken zijn door de crisis veranderd. Enerzijds is hun kredietbeleid terughoudender dan vroeger, anderzijds heeft het vertrouwen in banken een deuk opgelopen. Banken werken aan herstel, maar vertrouwen herwinnen vergt veel tijd. Zo veel tijd dat ‘de markt van geld' kon veranderen. Naast de banken zijn nieuwe aanbieders van kapitaal opgestaan; crowdfunding en kredietunies hebben een plaats in de markt veroverd. Ook andere nieuwe aanbieders, zoals mkb-beurzen en microkrediet, zijn in de markt van bedrijfsfinanciering gesprongen. Van oudsher opereerden in deze markt naast banken al andere aanbieders in de luwte. Die aanbieders (bijvoorbeeld factoring en leasing) stappen nu uit de schaduw en roeren zich nadrukkelijk. Het financieringslandschap is een arena van tientallen aanbieders geworden. Het aanbod is zo groot dat er Geld in overvloed is!

Het is niet meer de vraag of je financiering krijgt, maar welke financiering je kiest.

Welke aanbieder heeft de beste propositie? Hoe kan de ondernemer kiezen? Waar moet je op letten? Wat zijn de verschillen? Wanneer maak je gebruik van welk financieringskanaal? De antwoorden op die vragen tref je aan in het boek Geld in overvloed.

Het boek bestaat uit drie delen:
In het eerste deel wordt uiteengezet hoe de markt van vraag en aanbod van geld werkt. Er zijn miljoenen spaarders in Nederland die traditioneel via banken sparen. Maar banksparen levert bijna niets meer op. Velen zoeken (en vinden) nu alternatieve kanalen om hun spaargeld rendabel rechtstreeks in ondernemingen te investeren. Hiervoor zijn in hoofdstuk 2 vijf stellingen opgenomen op basis waarvan de lezer kan bepalen of investeren in crowdfunding bij hem past of niet.
In deel twee worden twaalf financieringsalternatieven toegelicht. Nieuwe financiers als crowdfunding, kredietunies en microkrediet, maar ook bestaande alternatieven als leasing, factoring en informal investors. Wat zijn hun kenmerken? Wat zijn hun voor- en nadelen? Hoe vraag je een lening aan bij een crowdfunding platform? Wat is het stapelen van financieringen? Hoe pak je dat aan?
Het derde deel slaat de brug naar de praktijk van alledag. Financiering is complexer dan vroeger. Hoe ontwikkel je een verstandig financieel plan, een financiële strategie? Aan wie vraag je advies? Hoe houd je de regie in handen? Op basis van welke criteria kies je een financier? In vier inspirerende praktijkvoorbeelden krijg je gevoel bij het proces van het moderne financieren in de verschillende levensfasen van bedrijven. Deze voorbeelden geven de lezer meer inzicht in zijn eigen situatie.

Het boek wordt afgerond met een blik op de toekomst. Financieringsland bevindt zich in een turbulente periode. De rollen en posities van de spelers worden herverdeeld. Ondernemers zoeken financieringsmogelijkheden, terwijl spaarders en beleggers nieuwe perspectieven voor hun spaargeld zoeken. Dit boek geeft beide groepen inzicht in de mogelijkheden van vandaag de dag. Voor ondernemers wordt naast de verschillende financieringskanalen ook een methode toegelicht om de voor- en nadelen van de verschillende financieringsalternatieven tegen elkaar af te zetten. Voor spaarders en beleggers biedt dit boek inzicht in de afwegingen die gemaakt worden om financieringen aan mkb-ondernemingen te verstrekken. Zij vinden antwoord op de vraag of crowdfunding een spaar- en beleggingsproduct is dat bij hen past.

De wereld blijft in ontwikkeling, de financiële markten ontwikkelen mee. Ondernemers zien kansen in overvloed. Om die kansen te benutten, hebben zij geld nodig. Dan is het toch een geruststellende gedachte dat er niet alleen kansen in overvloed zijn, maar ook geld in overvloed.

Fons Huijgens werkte ruim twintig jaar in het Nederlandse bankwezen, in verschillende functies en binnen verschillende banken. Sinds 2006 is hij bankier zonder bank. Vanuit zijn adviespraktijk HUCOFIN Corporate Finance helpt hij bedrijven bij het verkrijgen van financiering. Hij is de auteur van Geld in overvloed.

Over Fons Huijgens
Fons Huijgens werkte binnen verschillende functies ruim twintig jaar in het Nederlandse bankwezen. Sinds een aantal jaren is hij samen met Bart Niesten bankier zonder bank. Vanuit hun eigen adviespraktijk, HUCOFIN Corporate Finance, helpen zij MKB-bedrijven bij het verkrijgen van bankkrediet.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden