Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Paradoxaal leiderschap - Soepel schakelen tussen tegenpolen

Hoe ga je om met tegenstrijdige verwachtingen en dilemma’s? Ivo Brughmans laat in Paradoxaal leiderschap zien dat er meer mogelijk is dan eendimensionale keuzes, innerlijke verscheurdheid of grijzige compromissen. Van ‘of-of’ naar ‘en-en’, of hoe je recht doet aan beide kanten van de medaille. Een preview.

Ivo Brughmans | 5 oktober 2016 | 2-3 minuten leestijd

Je klant vraagt steeds meer maatwerk, maar de organisatie wil vooral werken volgens gestandaardiseerde processen. Je wilt dat je teamleden zich strikt houden aan de regels en procedures, maar ook dat ze lef en ondernemerschap tonen. Je wilt snelheid maken in je verandertraject, maar ook alle stakeholders betrekken. Je wilt winst maken en tegelijkertijd duurzaam omgaan met mens en milieu.
Je wordt als leider, manager en als professional dagelijks geconfronteerd met het spanningsveld tussen tegengestelde benaderingen. Je voelt daarbij vaak de noodzaak om een ‘eenduidige keuze' te maken want dat geeft duidelijkheid en houvast. Maar is dat wel nodig...? En leidt dit wel tot effectieve en duurzame oplossingen?

Paradoxaal leiderschap gaat juist over het benutten van de kracht van tegenpolen. Keuzes maken die recht doen aan beide kanten van de medaille. Het effectief en inclusief kunnen omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma's is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Het is een proces dat je nu eens niet kunt automatiseren, maar een kunst die juist persoonlijk meesterschap vereist en waarin je echt het verschil kunt maken. Om succesvol te zijn en te blijven, zal je goed met de volgende uitdagingen moeten kunnen omgaan:

- Snel schakelen: In deze tijd waar ambiguïteit de norm is, waar verandering razendsnel gaat en waar de complexiteit toeneemt, wordt meer en meer verwacht dat je kunt werken met tegenstrijdige informatie en dat je soepel en wendbaar kunt schakelen tussen tegengestelde paden om het doel te bereiken. Hoe doe je dit zonder vast te lopen of inconsistent te zijn?
- Afwegingen maken: Het mechanisch toepassen van eenduidige regels volstaat niet meer. Je moet telkens afwegingen maken, waarbij je afhankelijk van het geval soms tegenovergestelde keuzes moet maken of tegengestelde belangen met elkaar moet kunnen verzoenen. Hoe doe je dit zonder jezelf tegen te spreken en hoe kun je je keuzes achteraf helder verantwoorden?
- Diversiteit: Het maximaal benutten van de kracht van diversiteit wordt steeds belangrijker: hoe kun je mensen met tegengestelde visies en aanpakken in een team laten samenwerken?
- Authenticiteit: Tenslotte gaat het steeds meer over leven, leiden en werken op een authentieke manier. Wat zou er gebeuren als je die deelaspecten van jezelf die niet passen in het sociaal wenselijke plaatje en waar je je voor geneert, niet krampachtig zou wegdrukken, maar deze op een productieve manier zou aanwenden?

Dit klinkt logisch en herkenbaar, maar hoe pak je dat aan? Hoe verzoen je tegengestelde richtingen zonder zelf in de knoop te geraken? Hoe kun je creatieve en-en-oplossingen maken in plaats van te blijven hangen in halfbakken compromissen?
In mijn boek reik ik een concrete manier aan om tegenpolen met elkaar te verbinden en te combineren. ‘En-en-denken' niet als cliché, maar als praktische, professionele vaardigheid. Paradoxaal leiderschap biedt een denkkader evenals een gereedschapskist met concrete methoden, handvatten en tips. In dit filmpje wordt een tip van de sluier opgelicht:

Ivo Brughmans is filosoof en managementconsultant. In zijn vorige boek De kunst van het paradoxale leven werkte hij het ‘en-en'-perspectief uit als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. In Paradoxaal leiderschap past hij dit ‘en-en'-denken toe op herkenbare organisatie- en management- en businessvraagstukken.

Over Ivo Brughmans

Ivo Brughmans studeerde filosofie, internationale politiek en bedrijfskunde. Ivo heeft 25 jaar gewerkt als managementconsultant voor een internationaal adviesbureau en is meer dan 12 jaar bezig met het thema van paradoxaal leiderschap: hoe je ogenschijnlijk tegengestelde waarden met elkaar kunt verbinden. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn eigen leven en werk: als Belg werkzaam in Nederland, als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen en als rationalist vertrouwend op intuïtie. Ivo schreef hierover verschillende boeken en geeft lezingen, inspiratiesessies en workshops over paradoxaal leiderschap in Nederland en België.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden