Heel gek is dat natuurlijk niet. Met de permanente dreiging van aanslagen het onophoudelijke geweld tegen andersdenkenden of andersgelovigen, de Brexit en de groeiende intolerantie.
Er is een polariserende beweging gaande. ‘Het ‘wij/zij-denken’ dat in de westerse geschiedenis telkens weer de kop opsteekt wanneer er grote maatschappelijke veranderingen plaatsvinden, is niet alleen defensief maar ook regressief van aard. Met het polariserende type denken en oordelen schieten we niets op, het werkt contraproductief. Want als geweld en intolerantie het antwoord is… wat is dan de vraag?
Ik vind het hoog tijd om op te staan en ons met de werkelijke vraag bezig te houden. En ik hoop jij ook.
Op weg naar een nieuw model voor een mondiale samenleving
Met mij zijn velen zoekende naar een nieuw soort model dat de mondiale thema’s van deze tijd niet alleen aanpakt, maar ook recht doet aan en rechtvaardig is voor alles en voor iedereen. Een model dat het ‘ík’ weet te vervangen door een nieuw soort ‘wij’ en vanzelfsprekend wordt begeleid door nieuwe uitgangspunten en nieuwe spelregels. Er is in mijn optiek, immers maar één wij, geen ander wij, geen ander zij. Het gaat hierbij over samen mens zijn. En dat betekent deel worden van iets wat veel groter is en verder reikt dan alleen jezelf. Samen op weg naar een nieuw soort model voor de samenleving dat de mondiale thema’s van deze tijd aanpakt en dat tevens recht doet aan en rechtvaardig is voor iedereen.
Het streven naar een bredere samenhang, een gevoel van heel-zijn, dat zelfvertrouwen geeft en maakt dat iemand zich zinvol voelt, is natuurlijk helemaal niet nieuw, het is een wetmatigheid zo oud als de mensheid. Maar het is een wetmatigheid waar we in het Westen ver van afgedwaald zijn. Maar er is een nieuwe sterk aanzwellende movement gaande.
De verbinding tussen spiritualiteit, techniek en economie
Het is meer dan interessant om te zien dat spiritueel ingestelde mensen steeds meer in dezelfde richting denken als wetenschappers, techneuten en ondernemers. De realiteit van de dag was tot voor kort immers een totaal andere. Het is geweldig om je te verdiepen in de manier waarop andere beschavingen omgaan met dezelfde vraagstukken waar wij in de westerse wereld tegenaan lopen. Te leren van andere rituelen, gedragspatronen, relaties en verhalen. Om vervolgens te kijken waar een soort mondiale win-win te vinden is en zo een movement van verandering te creëren. Dit boek inspireert u met vele voorbeelden.
Ubuntu als volwaardige leiderschapsstijl en organisatiecultuur
Ik ben door mijn werk als ondernemer en door mijn achtergrond als corporate antropoloog op het Afrikaanse continent met een oude wijsheid in contact gekomen: Ubuntu. De eeuwenoude Ubuntu filosofie zit verankerd in de nationale culturen van Afrika en is de ruggengraat geworden van een enorm sociaaleconomisch ontwikkelingsmodel waarin verbinding en humaniteit centraal staan. Ubuntu heeft een ware Afrikaanse Renaissance ingeluid op een manier die wereldwijd respect verdient en navolging krijgt. Ubuntu leidt tot een voor het Westen nieuwe vorm van democratie en tot een unieke aanpak van het creëren van welzijn en welvaart.
The Art of Business 3.0
Met de opkomst van Afrikaanse organisaties en het Afrikaans MKB heeft Ubuntu ook zijn weg gevonden en positie verworven naast westerse en Aziatische leiderschapstijlen en organisatieculturen. En dat betekent dat we een breder mondiaal palet aan inzichten en vaardigheden krijgen om uit te putten. Anders dan Missie, Visie en Strategie vormen de Bron, de Pijlers, de Dragers en het Baken het fundament van Ubuntu. Ik laat u graag kennismaken met deze fundamenten en hun mogelijkheden.
Afrika heeft geen patent op Ubuntu. De waarden van deze filosofie zijn op meerdere plaatsen in de wereld te vinden. Ook wij kunnen deze filosofie verankeren in een sociaaleconomisch ontwikkelingsmodel dat onze samenleving weer recht doet. Dit universele model kan ook het Westen begeleiden in de zoektocht van bruto nationaal product naar bruto mondiaal geluk.
Dragers van een nieuwe tijd
Deze sociaaleconomische Renaissance laat een nieuwe internationaal georiënteerde groep mensen zien die talloze initiatieven aan het ontplooien zijn die groter zijn dan zijzelf. Het is een bont mondiaal gezelschap van wie ik u graag enkelen aan u voorstel in mijn boek. Zij zijn resoluut, daadkrachtig en vastberaden in hun ambitie. Zij zijn de dragers die ons het nieuwe tijdperk inloodsen. Ze werken aan oplossingen voor wereldthema’s die de wereld een stuk mooier maken en de mensheid ook dichter bij elkaar brengen. Onder hen wetenschappers, ondernemers, visionairs en opvallend veel jonge mensen, die het verschil willen maken. Het zijn gewone mensen, zoals u en ik. Wat bezielt hen?
Een samenleving van (w)aarde
Afrikanen hebben van nature een heel sterke band met de natuur en de kosmos. Ze ervaren een grote zorgplicht voor de aarde. Daardoor is er van uit hun levensfilosofie ook een directe link naar de duurzaamheidsvraagstukken van deze tijd.
Vanuit de bewustwording dat we door slecht voor de aarde te zorgen ook slecht voor onszelf zorgen. Dit geluid zwelt aan. Deze bewustwording luidt een nieuwe zoektocht in. Een herkansing. Deze zoektocht hangt samen met duurzaamheid, met het verbinden van de natuur met cultuur, met een zorgvuldig gebruik van middelen, met zorg voor het klimaat. Dat alles vertaalt zich naar de landbouw, de industrie (‘cradle to cradle’), de wereldverhoudingen en de ontwikkeling van een gemeenschap- Door gebruik te maken van deze eeuwenoude kennis en wijsheden krijg je een organisatie waarin business, bezieling en spiritualiteit met elkaar verbonden zijn.
Voor wie is dit boek geschreven?
Dit boek is geschreven voor de vele mensen die willen kiezen voor beschaving, de menselijke maat of een gezond moreel kompas, en dat graag breed gedragen terug zouden zien in de maatschappij waar zij deel van uitmaken. Die iets willen betekenen in hun directe omgeving of ver weg. Die iets mee in gang willen zetten. Maar meer dan dat … Dit boek is ook een uitnodiging. Een luide roep zelfs, om met mij en vele anderen de handschoen op te nemen. Kijk eens goed om je heen … Voel het zinderen! Voorbeelden, signalen te over voor wie ze wil zien. Je hoeft je alleen maar te verheffen en aan te haken. Let’s create a movement.
Leontine van Hooft is directeur/eigenaar van GreenDreamCompany BV. Het bedrijf werkt vanuit een visie op People, Planet, Profit, Passion & Pleasure aan recreatieve en toeristische gebiedsontwikkelingen in met name Afrikaanse landen. Ze is de auteur van De weg naar Bruto Nationaal Geluk en De kracht van Afrikaans denken.
Over Leontine van Hooft
Leontine van Hooft is auteur, spreker, inclusief ondernemer en een gepassioneerde corporate antropoloog. Gedurende haar werk In Afrika in contact gekomen met de holistische Ubuntu-filosofie waarin humaniteit en de circulaire verbinding tussen mensen onderling, dier, aarde en universum centraal staan. Ubuntu-leiderschap en toepassen van Ubuntu in de dagelijkse beroepspraktijk is de rode draad.