Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Shake it! - Een design thinking-spel voor innovatie en transformatie

Shake it! is een praktisch Design Thinking-spel voor managers, ondernemers, trainers, coaches, docenten en studenten die met hun team of organisatie snel tot innovatieve ideeën voor verandering willen komen. Een preview.

Agnes Willenborg en Wina Smeenk | 16 mei 2017 | 3-4 minuten leestijd

Design Thinking is een filosofie, die ervan uitgaat dat denken en doen als een designer een effectieve en waardevolle manier is om met actuele vraagstukken en uitdagingen om te gaan. De laatste jaren mag Design Thinking zich koesteren in een sterk toenemende belangstelling. Het wordt gezien als de sleutel voor innovatie en verandering. Hoewel er al veel over Design Thinking wordt geschreven zijn er nog weinig boeken die je de kans geven om het zelf toe te passen. Daar wilden Agnes Willenborg en Wina Smeenk verandering in brengen. Ze ontwikkelden Shake it! een Design Thinking spel voor innovatie en transformatie.

Innovatie is niet, zoals vaak wordt gedacht, het resultaat van een briljant idee dat ontsproten is aan het brein van een genie. Nee, innovatie komt altijd voort uit de samenwerking tussen mensen die betrokken zijn bij een probleem en hun ervaring en kennis inbrengen. Inclusieve innovatie en duurzame verandering vinden dan ook hun oorsprong in de omgeving waarin mensen wonen, leven en werken. Door ons in die omgeving te verdiepen en daarbij ons creatieve vermogen in te zetten kunnen we ons betere en interessantere situaties voorstellen. Op grond van die voorstelling kunnen we vervolgens fundamentele en betekenisvolle veranderingen nastreven.

Design Thinking baseert zich op de houding, processen en methodes van design. En dus is Design Thinking niet alleen gericht op denken, maar ook op doen, op actie. Het daagt mensen uit om los te komen van vastgeroeste denkpatronen waaraan vaak uit behoefte aan zekerheid wordt vastgehouden. Design Thinking laat mensen met diverse achtergronden naar een gemeenschappelijk vraagstuk kijken. Zo worden verschillende perspectieven geïntegreerd en daarmee de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe scenario’s en oplossingen gevoed.

Om Design Thinking in te zetten hoef je geen designer te zijn. Iedere ondernemer, leidinggevende, adviseur, docent, coach of ontwerper kan Design Thinking inzetten om een lastig vraagstuk aan te vliegen. Omdat wij overtuigd zijn van de waarde van Design Thinking, mede door de ervaringen uit onze praktijk, hebben we Shake it! ontwikkeld. Shake it! is een praktisch Design Thinking spel, ontwikkeld voor iedereen die met een team of organisatie snel tot innovatieve ideeën voor verandering wil komen. Shake it! helpt en stimuleert mensen om op een laagdrempelige, gestructureerde en speelse manier te kijken naar, en te acteren in, lastige en actuele uitdagingen en legt uit hoe design denken en doen ingezet kan worden.

Shake it! bestaat uit een boek en een set van 36 methodekaarten. In het boek behandelen we het gedachtegoed en de principes van Design Thinking. Vervolgens leggen we uit hoe we de principes van Design Thinking hebben vertaald naar en verwerkt in het spel. Zo verbeeldt het speelveld van Shake it! drie designfasen: exploratie, creatie en evaluatie. Binnen iedere fase worden deelnemers uitgedaagd om vanuit verschillende rollen, en de daarbij behorende houding, het vraagstuk te verkennen, ideeën te genereren en deze ideeën te evalueren. De methodekaarten bevatten door ons ontwikkelde en geselecteerde werkvormen die de deelnemers afwisselend in de rol plaatsen van de denker, de creator, de doener en de voeler. Als laatste geven we spelinstructies, inclusief tips, waarmee je snel als begeleider, ofwel moderator, aan de slag kunt. De structuur van het spel en de methodekaarten, in combinatie met de instructies bieden voldoende houvast om als moderator sessies te kunnen organiseren en faciliteren.

Ongeacht de context waarin het te ‘shaken’ vraagstuk speelt, levert het spel een gezamenlijke taal, ideeën en acties op. Idealiter jaagt het spel collectieve betekenis aan, leidt het tot gedragen ideeën en kansen en schept het vertrouwen tussen partijen en mede-eigenaarschap voor de implementatie van concepten. Bovenal brengt Shake-it! inspiratie, energie en plezier. Iedereen kan aan de slag!

Agnes Willenborg en Wina Smeenk zijn ervaren Design Thinking-professionals. Ze passen de principes van design al jarenlang toe. In hun praktijk begeleiden ze mensen en organisaties bij verandering en innovatie. Daarnaast geven zij Masterclasses en Incompany trainingen. Ze zijn de auteurs en makers van Shake it!

Over Agnes Willenborg
Agnes Willenborg en Wina Smeenk zijn ervaren Design Thinking-professionals. Ze passen de principes van design al jarenlang toe. In hun praktijk begeleiden ze mensen en organisaties bij verandering en innovatie. Overtuigd van de kracht van designdenken en -doen hebben zij Shake it! ontwikkeld om Design Thinking toegankelijk te maken voor eenieder die zich voor complexe uitdagingen gesteld ziet.
Over Wina Smeenk

Wina Smeenk en Agnes Willenborg en zijn ervaren Design Thinking-professionals. Ze passen de principes van design al jarenlang toe. In hun praktijk begeleiden ze mensen en organisaties bij verandering en innovatie. Overtuigd van de kracht van designdenken en -doen hebben zij Shake it! ontwikkeld om Design Thinking toegankelijk te maken voor eenieder die zich voor complexe uitdagingen gesteld ziet.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Agnes Willenborg, Wina Smeenk
Shake it!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden